Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) tyrmää väitteen, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) rakenneuudistusta valmistelleiden asiantuntijoiden mielipiteitä ei olisi otettu huomioon.

Kaikille asiantuntijoille on Guzenina-Richardsonin mukaan annettu mahdollisuus tuoda omat näkemyksensä julki. Asiantuntijoiden lausunnot eivät saisi hänen mielestään kuitenkaan estää hallituksen työtä, Guzenina-Richardson sanoo Helsingin Sanomien mukaan.

– Hallituksen täytyy kyetä tekemään päätöksiä ja viemään asioita eteenpäin. Sellainen asioiden vatvominen edestakaisin, jossa keskustelukerhon omaisesti pohdittaisiin ja riideltäisiin, eikä päästäisi asioissa eteenpäin, ei ole Suomen etu, ministeri kertoo Helsingin Sanomille.

Asiantuntijoilla pyyhittiin pöytää

Torstaina Kati Myllymäki, Kouvolan terveysjohtaja ja sote-järjestämislakityöryhmän jäsen kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että ”selvityshenkilöiden ehdotuksella pyyhittiin pöytää ja vähän lattioitakin ennen kuin kopiot olivat jäähtyneet”. Myllymäen mukaan 50 000 asukkaan sote-alueet ovat liian pieniä. Tarvittaisiin myös keskussairaalatasoiset päivystyssairaalat, joihin väestöpohja ei riitä.

Ministerin mielestä tämä on turhanpäiväistä riitelyä. Paljon riippuu siitä, kuinka kunnat itse lähtevät uudistukseen.

– Mielestäni on paikallaan sanoa suoraan, että emme pääse kaikkialla siihen ideaaliin kaksiportaiseen järjestelmään, joka itsellänikin oli tähtäimenä. Tämä johtuu siitä, että kuntauudistuksen puolella ei kaikkialla päästä sellaisiin ratkaisuihin, jotka tukisivat tätä järjestelmää, ministeri toteaa.

PS VERKKOTOIMITUS