Helsinkiläinen Hanna koki vuosien ajan naapurin häiriköintiä. Nyt häädön saaneen perheen tytär muuttaa taloyhtiöön takaisin.

Keskellä yötä alkaa kuulua järjetöntä meteliä. Vuosaarelainen Hanna herää siihen ja katsoo ulos. Äänien syyksi selviää pihan ihmisjoukko ja naapuri. Yksi huutaa jotain lyömisestä, toinen vastaa astetta kovemmalla äänellä. Musiikki soi niin, että sen varmasti kuulee koko taloyhtiö. Hanna menee takaisin sänkyyn ja pistää tyynyn korville. Kukaan ei uskalla huomauttaa melusta perheelle, koska käytös on ollut väkivaltaista. Aiempiin huomautuksiin on vastattu haistatellen.

– Pelotti kävellä pihalla, kun perhe oli ystävineen kotona.

Majoitti ystäviä pihaan

Hanna ei edes tiedä, ketä kaikkia asunnossa asui, sillä sen väki vaihtui koko ajan. Perheen ystävät majoittuivat asuntovaunuihin taloyhtiön pihalle, pesivät ja korjailivat autojaan, käyttivät vesipistettä ja ottivat sähköä lämmityspistokkeista.

Hanna on joutunut myös toimenpiteisiin häirikköperheen takia. Hän rakennutti asuntonsa pihan ympärille aidan – ilman porttia.

– Perheen tyttö tuli heti kyselemään, että miksi meillä ei ole porttia. En sanonut hänelle mitään, sillä rakensimme aidan heitä varten. Perheellä oli tapana tulla pihalle kysymättä. Eikä mitään voinut jättää ulos, kun kaikki varastettiin.

”Täällä asuu kunnollisia ihmisiä”

Tästä on nyt viisi vuotta. Häirikköperhe sai tuolloin häädön, luultavasti maksamattomien vuokrien takia, mutta nyt perheen tyttö on muuttanut taloyhtiöön takaisin oman perheensä kanssa.

– Täällä asuu kunnollisia ihmisiä, jotka itse maksavat oman vuokransa ja kunnioittavat muita asukkaita. Sitten tänne päästetään sellaisia, jotka aiheuttavat suurta haittaa kaikille. Sitä en ymmärrä.

Hanna ihmettelee, miten tyttö on saanut asunnon.

– Eikö vuokranantaja yhtään katso sitä, kuka on saanut häädön talosta aiemmin? Se on varmaa, että sama meno jatkuu, vaikka tyttö ei aiemmin ollutkaan päävuokralaisena.

Häädöstä ei jää merkintää

Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen asukkaiden valinnassa jokaisen luottotiedot tarkistetaan. Vuokraaminen ei edellytä puhtaita luottotietoja, mutta esimerkiksi vuokraveloista pitää tehdä selvitys.

Stadin asuntojen apulaispäällikkö Marjo Tapana sanoo, että jos merkintä maksamattomista vuokrista on häipynyt luottotiedoista, heillekään ei jää siitä tietoa. Tapana vielä muistuttaa, että ainoastaan päävuokralaisten vuokraushistoria jää kaupungin tietoon.

Tapana neuvoo, että häirikkötapauksien selvittämisessä asukkaiden pitää olla itse aktiivisia. Valituksen voi tehdä Heka-asuntojen nettisivuilla.

– Helsingin kaupunki haluaa mahdollistaa monipuolisen asumisen kaikille. Pyrkimyksenä valinnassa on vuokratalojen monipuolinen asukasrakenne ja sosiaalisesti tasapainoiset asuinalueet. Kaupungin tavoitteena on, että erilaisia rahoitusmuotoja, kuten esimerkiksi vapaarahoitteisia asuntoja, opiskelija-asuntoja, hitas-asuntoja ja vuokra-asuntoja rakennetaan samoille alueille.

Tapana ei kannata Packalénin ehdotusta asukkaiden pisteytyksestä.

Packalén: Pisteytyksellä eroon häiriköistä

Kansanedustaja Tom Packalén on ehdottanut, että Helsingin kaupunki pisteyttäisi asukkaansa. Tällä hän tarkoittaa sitä, että esimerkiksi häädöstä saisi reilusti miinuspisteitä, mutta vuosien mallikkaasta asumisesta saisi taas plussapisteitä.

– Ajatukseni perustuu köyhyyden leimaamiseen. Se, että ei ole rahaa, ei tee ihmisestä automaattisesti huonoa asukasta.

Packalénin mielestä slummialueet eivät ole hyvä asia. Niiden muodostuminen alkaa kansanedustajan mukaan juuri siitä, kun alueille muuttaa häiriköitä ja sen seurauksena varakkaat muuttavat pois. Packalen sanoo, että ihan kuin tällä hetkellä kaupunki haluaisi tahallaan sijoittaa häiriköt ympäri kaupunkia.

– Kerron esimerkin. Jos haluaisin todella aiheuttaa pahaa ihmisille, vuokraisin parituhatta asuntoa päihdekäyttäjille niin, että jokainen heistä vaikuttaisi mahdollisimman suurella alueella. Mutta koska en halua kenellekään mitään pahaa, sijoittaisin häiriköt samaan taloyhtiöön, jonka lähellä olisi tarjolla ympärivuorokautista tukea ja poliisin jatkuva läsnäoloa.

Kun Packalén ensimmäisen kerran kertoi julkisuudessa pisteytysehdotuksestaan, sosiaalisessa mediassa ärähdettiin

– Ne, jotka vastustavat, ovat niitä hyväosaisempia, joilla ei ole kykyä empatiaan. He eivät pysty ajattelemaan niitä, jotka oikeasti joutuvat pelkäämään. Nekin, jotka asuvat kaupungin asunnoissa, haluavat asua rauhassa. Mutta kun näiltä ”vihreiltä kumpulalaisilta” kysytään, niin varattomien on vain kestettävä häiriköt. Mielestäni pitäisi kysyä, että ottaisivatko he itse naapurikseen häirikön. Enpä usko.

Kaupungin asuntoa vaikea saada

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoa hakee tällä hetkellä 25 300 kotitaloutta. Hakijamäärä vaikuttaa tietenkin siihen, että asunnon saaminen on hankalaa.

Apulaisosastopäällikkö Tapana sanoo, että jos asuu jo sopivan kokoisessa ja hintaisessa asunnossa, ja on voimassa oleva vuokrasopimus, ei ole mahdollisuutta saada kaupungin vuokra-asuntoa.

Jos taas esimerkiksi nykyinen vuokranantaja on irtisanonut vuokrasopimuksen, se on määräaikainen tai hakija tarvitsee asunnon eron takia, hänet sijoitetaan jonossa erittäin kiireelliseksi asunnon saajaksi.

Kuvan talo tai henkilöt eivät liity artikkeliin.

VERA MIETTINEN