Del Rion pikkukaupunki Texasin ja Meksikon rajalla on saanut viime päivinä osakseen valtavan laittomien maahantulijoiden tulvan, joka koostuu pääasiassa haitilaisista. Rajan yli johtavan sillan alle on kasvanut valtava haitilaisten hökkelikylä. Viranomaiset ovat voimattomia tilanteen edessä. Kaiken takana ovat poliittiset päätökset.

Laiton maahantulo on lisääntynyt Yhdysvaltain lounaisrajalla selkeästi viime kuukausien aikana. Vastaavanlaisia tulijamääriä ei ole nähty pariin vuosikymmeneen, kertoo New York Times -lehti. Viime kuussa rajan ylitti laittomasti ainakin 200 000 henkilöä. Kuluneen vuoden osalta laittomasti maahan tulleiden määrä on yli 1,5 miljoonaa.

Viimeisen viikon ajan tapahtumien keskipisteessä on ollut pieni Del Rion kaupunki. Noin 35 000 asukkaan Del Rio sijaitsee Rio Grande -joen varrella. Meksikon puolella rajaa on paljon suurempi Ciudad Acuñan kaupunki. Kaupunkien välille joen yli on rakennettu kynnyspato, jota pitkin kävelemällä pääsee kahlaamaan polviin asti ulottuvassa vedessä joen yli.

Tieto helposta rajanylityspaikasta on jostain syystä levinnyt erityisesti Meksikossa oleskelevien haitilaisten keskuudessa. Viime viikolla tulijoiden vyöry alkoi kiihtyä huimaa tahtia: joen yli on kahlannut ainakin 15 000 laitonta maahantulijaa alle viikossa. Lisää on tulossa Meksikon puolelta bussilasteittain.

Rajan yli pääsee laittomasti mutta ei laillisesti

Yhdysvaltain rajavartiosto on helisemässä laittomasti maahan tulevien valtavan määrän kanssa, sillä tulijoiden turvapaikkahakemusten rekisteröinti vie aikansa. Jonotusaika on tällä hetkellä pari viikkoa. Tulijat on ohjattu rajan yli johtavan sillan alle suojaan paahtavalta helteeltä. Sillan alle onkin noussut pikavauhtia risuista ja kankaista rakennettu hökkelikylä, joka näkyy hyvin Fox Newsin toimittajan Twitteriin laittamassa videossa.

Kaupunkiin on lähetetty satoja rajavartijoita lisää. Kaoottisen tilanteen selvittämiseksi viranomaiset ovat sulkeneet varsinaisen rajanylityspaikan liikenteeltä. Laillisilla asioilla liikkuvat eivät siis pääse Del Rion kohdalla rajan yli kumpaankaan suuntaan, mutta laittomasti joen yli kahlaavia ei pyritä estämään millään tavalla.

Palautuslentoja suunnitellaan

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto painottaa, että ”meidän rajamme eivät ole auki” ja kehottaa ihmisiä olemaan lähtemättä vaaralliselle matkalle kohti Yhdysvaltoja, kertoo ABC-uutiskanava. Haitilaiset eivät kuitenkaan tunnu kuuntelevan tätä sanomaa.

Viranomaiset haluavat käännyttää haitilaiset ja lennättää heidät takaisin kotisaarelleen mahdollisimman pian. Suunnitelmissa on ilmasilta, jossa lennettäisiin viidestä kahdeksaan palautuslentoa joka päivä. On kuitenkin epäselvää, miten monta palautuslentoa Haitin viranomaiset suostuvat tai kykenevät ottamaan vastaan.

Haitin turvallisuustilanne huono jo pitkään

Presidentti Jovenel Moïsen salamurha heinäkuussa ja sen perään elokuussa sattunut maanjäristys pahensivat Haitin tilannetta entisestään, mutta Haitin turvallisuustilanne on ollut todella huono jo pitkään. Nämä äskettäiset tapahtumat eivät siis ole ainoa selitys Yhdysvaltoihin nyt suuntautuvalle haitilaisten tulvalle.

ABC-uutiskanavan mukaan monet nyt liikkeellä olevista haitilaisista ovat jättäneet kotisaarensa jo vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen ja eläneet eri puolilla Väli- ja Etelä-Amerikkaa. Esimerkiksi Rio de Janeiron kesäolympialaiset vuonna 2016 tarjosivat työtä monille haitilaissiirtolaisille. Mutta nyt heidän haaveenaan on pääsy Yhdysvaltoihin.

Trumpin rajoitukset purettiin

Presidentti Joe Bidenin astuttua valtaan hän kumosi ensi töikseen monia presidentti Donald Trumpin omalla kaudellaan antamia määräyksiä, kuten esimerkiksi sen, että turvapaikanhakijoiden piti odottaa turvapaikkakuulemiseen pääsyä Meksikon puolella rajaa. Bidenin mielestä tämä sääntö oli julma ja epäinhimillinen. Nyt rajaviranomaiset ovat hätää kärsimässä suurten tulijamäärien kanssa.

Maaliskuusta 2020 lähtien rajaviranomaisilla on ollut koronapandemian takia mahdollisuus pikakäännyttää turvapaikanhakijat suoraan rajalta, mutta tätä ei ole sovellettu yksin tuleviin lapsiin ja useisiin perheisiin. Monissa tapauksissa pikakäännytetyt ovat tulleet hetken päästä uudestaan laittomasti rajan yli.

Meksiko on sitoutunut ottamaan vastaan ne Yhdysvaltain koronapandemian takia pikakäännyttämät henkilöt, jotka ovat Meksikon, Guatemalan, Hondurasin tai El Salvadorin kansalaisia. Mutta haitilaisia tämä ei koske, joten haitilaiset voivat luottaa siihen, että heitä ei tulla pikakäännyttämään suoraan rajalta takaisin Meksikoon. Niinpä monet ovat katsoneet, että nyt on hyvä hetki yrittää päästä Yhdysvaltoihin. Ja Del Rion kohdalta löytyi sopiva paikka kahlata rajajoen yli.

SUOMEN UUTISET