Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi koronasulkua.

Halla-aho kirjoittaa Twitter-ketjussa:

Jos/kun epidemia kehittyy juuri nyt erittäin huonoon suuntaan, on perusteltua yrittää katkaista huono kehitys etupainotteisella ja ajallisesti tarkkaan rajatulla kolmen viikon sululla. Mikäli se ei tuota toivottuja tuloksia, on sitten mietittävä jotakin muuta.

Vaikeampi on ymmärtää, miksi sulku alkaa vasta yli viikon kuluttua, jos tilanne on akuutti juuri nyt. Toivon kansalaisilta suurta pidättyvyyttä, jotta sulun tehoa ei vesitettäisi etukäteen levittämällä tautia kahta kauheammin tulevan viikon aikana.

Kuntavaalien siirtämiselle ei ole perusteita. Sen enempää epidemia kuin kuntavaalien ajankohtakaan ei tule kenellekään yllätyksenä. Hallituksella on ollut vuosi aikaa laatia suunnitelma vaalien järjestämiseksi epidemian oloissa. Luotamme siihen, että suunnitelma on olemassa.

Jostakin syystä on poliittisesti helpompaa toteuttaa rajoituksia maan sisällä kuin rajoilla. Epidemiaa ei saada nujerrettua maan sisällä, jos uusia tautitapauksia tulee jatkuvasti rajojen yli.

Rakennustyömaat ja telakat ovat ongelma, johon on puututtava muullakin kuin ”suosituksilla” ja vapaaehtoisilla toimilla. Turistiliikenne on jo pysähtynyt. On rajoitettava myös ”välttämätöntä” eli työhön liittyvää matkustamista.

Suurin osa suomalaisista noudattaa omaehtoisesti suosituksia, mikä suurelta osin selittää Suomen hyvähkön tilanteen. Tartunnat painottuvat niin meillä kuin muissakin maissa maahanmuuttajaväestöön. Tämäkin on erityisongelma, jota on lähestyttävä sellaisena.

Peruskoulun yläasteen etäopetus on erittäin ongelmallinen asia, eikä sitä voida ajatella pelkästään taudinhallinnan näkökulmasta. Epidemia voi jatkua vaikka kuinka pitkään, ja nuorten kohdalla viikot ja kuukaudet ovat pitkiä. Olisi perusteltua priorisoida nuoria rokotuksissa.


SUOMEN UUTISET