

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Siirtolaistulva vaarantaa vapaan liikkuvuuden
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho muistuttaa, että lähes kaikki Suomeen asti tulevat turvapaikanhakijat ovat kulkeneet useamman turvallisen maan kautta. – Dublin-menettelystä on tullut kuollut kirjain taakanjakomekanismien myötä.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sanoo, että Suomeen tänä vuonna saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on arvoitus. Maahanmuuttovirasto kertoo, että turvapaikkaa Suomesta on hakenut tänä vuonna syyskuun alkuun mennessä noin 7 000 henkilöä. Mikäli tahti pysyy nykyisenä, niin maahanmuuttoviraston arvion mukaan hakijoita saapuu vuoden loppuun mennessä noin 15 000.
– Todellista määrää on mahdotonta ennakoida. Siihen vaikuttaa paitsi Välimeren yli tulevien ihmisten määrä myös se, miten houkuttelevana Suomi näyttäytyy suhteessa muihin Euroopan maihin. Täytyy muistaa, että lähes kaikki Suomeen asti päätyvät turvapaikanhakijat ovat kulkeneet useamman turvallisen maan kautta, Halla-aho mainitsee.
Australian malli ja
suoja-alueet kriisialueiden lähelle
Maahanmuutosta on tullut EU-politiikan keskeinen teema Välimeren kriisiytyneen pakolaistilanteen ja Etelä-Eurooppaan kohdistuvan maahanmuuttopaineen seurauksena. Halla-ahon mielestä pakolaistulvan hillitsemiseksi Euroopan pitäisi ottaa käyttöön Australian malli, jossa laitonta rajanylitystä ei palkita oleskeluluvalla.
– Oleellista niin Euroopan oman edun kuin turvapaikanhakijoiden turvallisuudenkin kannalta on lopettaa liikenne Välimerellä. Meripelastusoperaatiot ovat suoraa tulonsiirtoa ihmissalakuljettajille ja houkuttelevat yhä useampia siirtolaisia merelle. Yksi ratkaisu voisi olla EU:n ylläpitämien suoja-alueiden luominen kriisialueille tai niiden välittömään läheisyyteen. Tällaisilla suoja-alueilla ihmisten välttämättömät tarpeet voitaisiin tyydyttää, ja turvapaikkahakemusten käsittely voitaisiin suorittaa siellä, Halla-aho ehdottaa.
Dublin-menettelyllä
ei mitään virkaa
Halla-aho pitää yhtenä keskeisenä ongelma tällä hetkellä sitä, että kielteisenkään päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ei saada tehokkaasti poistettua Euroopasta. Niin sanotulla Dublin-menettelyllä ei ole hänen mielestään mitään virkaa, kun maat päästävät pakolaiset jatkamaan kirjautumatta muihin EU-maihin.
– Dublin-menettelystä on tullut kuollut kirjain taakanjakomekanismien myötä. EU puhuu paljon siirtolaisuuden ja pakolaisuuden alkusyihin pureutumisesta, mutta nämä ovat pitkän aikajänteen kysymyksiä. Lyhyellä aikavälillä EU tuntuu nostaneen kädet pystyyn ja yrittää vain selviytyä tulijavyörystä tavalla tai toisella, Halla-aho toteaa.
Sisärajoille valvontaa
Presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut huolensa Eurooppaan suuntautuneesta ja rajuihin mittasuhteisiin kasvaneesta muuttoliikkeestä. Niinistö kysyi viime viikolla suurlähettiläspäivillä pitämässä puheessaan, että kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Niinistön mielestä vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta.
Pakolaistulva on kasvanut niin rajusti, että esimerkiksi Unkarissa sitä yritetään pysäyttää lähes 200 kilometriä pitkän piikkilanka-aidan avulla. Halla-aho ei pidä mahdottomana, että ihmisten vapaata liikkumista alettaisiin valvoa Euroopan sisällä.
– Schengen-sopimus ja EU:n sisäinen vapaa liikkuvuus edellyttävät, että yhteinen ulkoraja on hallinnassa. Tällä hetkellä se ei ole, ja paine sisärajojen valvonnan uudelleenkäynnistämiseen kasvaa kaikkialla Euroopassa, Halla-aho arvioi.
Turvapaikanhakijat
parakkikyliin?
Suuren turvapaikanhakijamäärän takia vastaanottokeskusten tilat ovat loppuneet Suomessa kesken ja uusia on avattu tai niiden perustamista suunnitellaan useilla paikkakunnilla. Vastaanottokeskusten perustaminen on aiheuttanut kovaa keskustelua niiden puolesta ja vastaan.
– Vastaanottokeskuksia ylläpitävälle Punaiselle Ristille keskukset merkitsevät työpaikkoja ja majoitukseen soveltuvien kiinteistöjen omistajille julkista rahaa, Hallo-aho muistuttaa.
Halla-ahon mielestä vastaanottokeskuksia ei pitäisi ylläpitää vuokratiloissa kaupunkien keskustoissa, koska se avaa mahdollisuuksia keinotteluun.
– Esimerkiksi Kreikka majoittaa turvapaikanhakijat aidattuihin parakkikyliin. Tällainen kustannustehokkaampi ratkaisu voisi tulla kyseeseen myös Suomessa.
Vastaanottokeskus ei
ole kultakaivos
Useissa kunnissa lasketaan, että vastaanottokeskuksen perustaminen voisi tuoda paikkakunnalle valtion rahaa ja työpaikkoja. Halla-aho korjaa luuloa keskuksen tuomasta rahavirrasta.
– ”Valtion raha” on todellisuudessa kuntalaisilta itseltään verotettua ja valtion byrokratian kautta kierrätettyä rahaa. Tietysti valtiolta saatavat korvaukset voivat näyttää hyvältä kunnan taseessa, mutta maksajana on aina viime kädessä kuntalainen itse. Vastaavasti vastaanottokeskuksen tuomat työpaikat rahoitetaan verorahalla.
Rikollisuus ja
turvattomuus lisääntyvät
Mikäli pakolaistulvan kasvua ei saada pysäytettyä, niin Halla-ahon mielestä Suomessa tapahtuu sama kuin mikä on tapahtunut Ruotsissa ja monessa muussa Euroopan maassa jo aiemmin.
– Rikollisuus ja turvattomuus lisääntyvät ja muodostuu siirtolaislähiöitä. Yhä suurempi osa hyvinvointipalvelun ja turvallisuuskoneiston resursseista käytetään maahanmuuton ongelmien ja epäonnistuneen integraation lääkitsemiseen, Halla-aho päättelee.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rajatarkastukset palautettava

PS: Vantaa ei tarvitse vastaanottokeskusta

Vastaanottokeskuksen jatkosta vaaditaan kansanäänestystä

Elo: Yhdenkään ei tarvitse hukkua Välimereen

Terho: Suomen vastaanottokyky äärirajoilla
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää