YK vaatii, että Eurooppa ottaa vastaan ja jakaa valtioiden kesken 200 000 pakolaista. YK:n pakolaiskomissaari Antonio Guterresin mielestä Eurooppaan tulisi perustaa pakolaisten suursijoitusohjelma, joka olisi EU-maita sitova.

Perussuomalaisten kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen Simon Elo tyrmää ehdotuksen ja katsoo, että YK haukkuu väärää puuta.

– Jos jollekin on syytä olla vihainen pienen syyrialaispojan ja tuhansien muiden Välimereen hukkuneiden vuoksi, niin ihmissalakuljettajille, Elo sanoo.

– Viattoman pojan ja 11 muun hukkumisen aiheuttaneet syyrialaismiehet on pidätetty. He ovat osa valtavien summien laitonta liiketoimintaa, jolle on pantava piste.

Turvapaikanhakijat pakolaisleireille

Elo esittää Välimeren ylittävien pakolaisveneiden käännyttämistä turvallisiin satamiin ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n hallinnoimia ja EU:n osaltaan rahoittamia pakolaisleirejä Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään, joissa voi anoa turvapaikkaa Eurooppaan.

– Näin turvapaikkaa ei tarvitse anoa meren yli, mutta kuten tällä hetkellä Euroopassa. Suurin osa ei saisi turvapaikkaa Euroopasta, vaan turvallisen elämän suursijoitusohjelman leirillä.

Elo katsoo, että sen on riitettävä, jos kyse on todella turvan eikä paremman elintason hakemisesta.

– Yhdenkään ihmisen ei tarvitse hukkua, jos uskallamme astua ulos hyvän ihmisen kuplasta ja tehdä tarvittavat toimet, jotka kansainvälisessä keskustelussa leimataan pahojen ihmisten suunnitelmiksi, Elo linjaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit