Timo Soini (ps.) totesi, että kun EU teki taakanjakopäätöksen, se antoi samalla turvapaikanhakijoille signaalin, että Eurooppaan voi nyt lähteä. Soini pitää päätöstä virheellisenä.

– Tämä johtuu mielestäni siitä, että EU:ssa tehtiin väärä päätös. Me olimme sitä vastaan. Kun ruvettiin puhumaan niinsanotusta taakanjaosta, niin annettiin signaali, että nyt voi Eurooppaan laajasti lähteä. Mutta se on nyt selvä, että väärä päätös antoi signaalin ympäri Eurooppaa. Tämä asia ei koske pelkästään Suomea.

”Me kannamme vastuun, mutta emme me hyväuskoisiksi hölmöiksi rupea tässä maassa.”

Perussuomalaiset on Soinin mukaan sitoutunut hallitusohjelmaan. Me hoidamme oman osuutemme kiintiöistä ja niin pitääkin hoitaa, hän korosti.

Ruokolahden torilla puhunut ulkoministeri Soini korosti, että käsitteet ovat menneet viime päivien kiivaassa keskustelussa suloisesti sekaisin.

– Ei meillä ole tällaista. Meillä on iso määrä turvapaikanhakijoita, jotka osin ovat tulleet pohjoiseen asti sen vuoksi, että tämän ilmiön ympärillä on ihmissalakuljetusta, ihmiskauppaa ja monenmoista bisnestä, Soini täsmensi.

Soini korosti rajavalvonnan ja sääntöjen noudattamisen tärkeyttä.

– Tarvitsemme rajavalvontaa. Meidän EU:ssa pitäisi noudattaa niitä sääntöjä. Luvat käsitellään siinä maassa, johon ensimmäisenä saavutaan. Ja se on täysin selvää, että näin tämän asian pitää ratketa tulevaisuudessa, Soini sanoi viitaten ns. Dublin-menettelyyn.

– Täytyy katsoa tulevaisuuteen. Me kannamme vastuun, mutta emme me hyväuskoisiksi hölmöiksi rupea tässä maassa.

Hieman yllättäen Soini antoi tunnustusta naapurimaa Venäjälle.

– Täytyy tässä antaa itänaapurille erinomainen tunnustus. Venäjä hoitaa raja-asiat ryhdikkäästi. Ei sieltä tulla läpi, Soini vertasi.

Katso puhe kokonaisuudessaan ylläolevasta videoikkunasta.

Matias Turkkila