Turvapaikkatilanne on tällä hetkellä hallitsematon. Ulkoministeri Timo Soini, sisäministeri Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä kertoivat EU-ministerivaliokunnan kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa toimista, joilla tilanteeseen puututaan.

Aktiiviseen keinovalikoimaan nostetaan Schengen-sisärajatarkastukset, mukaan lukien väliaikaiset pistotarkastukset.

Suomi käynnistää välittömästi selvityksen siitä, voidaanko sosiaaliturvajärjestelmä eriyttää siten, että myönteiset turvapaikkapäätöksen saaneet oleskeluluvan eivät enää kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin vaan heillä on oma kotouttamisjärjestelmä. Ja tässä järjestelmässä tasot ovat lähtökohtaisesti alempia kuin asumisperusteisessa järjestelmässä.

Muihin keinoihin kuuluu EU:n turvallisten maiden lista. Turkista tulevien hakemukset käsitellään pikamenettelyllä. Tämä mahdollistaa myös pikapalautuksen.

Soinin mukaan Suomi edellyttää, että Dublin-menettelyä noudatetaan.

Ei pakkotaakanjakoa

Ministerit totesivat, että Suomi ei osallistu EU-komission vaatimaan pakottavaan taakanjakoon. Suomi osallistuu kriisin hoitoon vapaaehtoisuuden pohjalta.

– EU-komission esitys pakollisuudesta ei Suomelle sovi, emmekä me sitä hyväksy. Vapaaehtoisuuden pohjalta voidaan edetä. Se on paras ja kestävä tapa edetä. Tästä ei kerta kaikkiaan tule mitään, että ihmiset vaeltavat ympäri Euroopan. Tämä pitää saada hallituksi ja kontrolliin, Soini kertoi.

– Suojelun tarve selvitetään EU:n rajalla, ja ne, joilla sitä on, päästetään eteenpäin. Ei käy, että ihmissalakuljettajat vievät ihmisiä ympäri Euroopan, ja vievät heidän rahansa, ja sitten lopulta tulee kielteinen päätös, Soini jatkoi.

– Mitä tulee sisäisiin siirtoihin, Suomi kannattaa vapaaehtoista jakoa. Olemme valmiit toimimaan jakoavaimen mukaan, mikä tarkoittaisi noin 2400 turvapaikan sisäistä siirtoa. Me emme kannata komission esitystä pakottavista siirroista, Orpo totesi.

Orpon mukaan Suomi kannattaa EU:n yhteisten käsittelykeskusten perustamista. Siellä hakemukset käsitellään mahdollisimman nopeasti. Suomi kannattaa myös voimakkaita toimia salakuljettamisen kitkemiseksi ja vaikeuttamiseksi.

SUOMEN UUTISET