Hallitus peruu esitetyt ylityökorvausten ja sunnuntaikorvausten leikkaukset. Leikkaukset korvataan pienentämällä lomarahoja 30 prosentilla. Sillä saadaan kokoon sama viiden prosentin kilpailukyvyn kasvu, mitä tavoiteltiin myös alkuperäisellä esityksellä. Leikkaukset kohdistuvat uudessa mallissa tasaisemmin. 

– Tämä on siten hyvä päivä, että yhdessä tekemisen henki on löytymässä, Suomen ongelmat on tunnustettu ja näiden kimppuun käydään yhdessä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aloitti.

– Hallitukselle on tärkeää, että pidämme tavoitteista ja aikatauluista kiinni, hän tähdensi.

Hallitus kuroo kiinni 15 prosentin kilpailukykyä, joka on pantu kolmeen lokeroon: viisi prosenttia kustannuskilpailukyvystä, toiset viisi maltillisesta työmarkkinaratkaisusta ja loput yritysten ja yhteisöjen sisäisestä tehostamisesta.

”Täytyy koko ajan muistaa suuri maali: 110 000 työpaikkaa ja työllisyysasteen nostaminen 72 asteeseen.”

Sipilä painotti, että aikataulut ovat tiukkoja.

– Nyt on muutama viikko aikaa ideoihin ja lakien valmistelu alkaa heti. Hallituksen esitykset tulevat viimeistään helmikuun alussa. Lait valmistuvat eduskunnassa viimeistään kesäkuun lopussa ja tulevat voimaan vuoden 2017 alussa, kun työmarkkinaratkaisut loppuvat.

– Tänä päivänä kuulimme, että työmarkkinajärjestöt ottavat vastuuta kahdesta ensimmäisestä ja pyrkivät neuvottelemaan vielä sopimuksesta muutaman seuraavan viikon aikana. Hallitus tuo vielä tähän ensimmäiseen lokeroon oman tiedonantonsa eduskuntaan keskiviikkona, Sipilä kertoi.

Herkällä korvalla

– Olemme kuunnelleet herkällä korvalla palkansaajajärjestöjen kanssa ja kaksi asiaa on hiertäneet ylitse muiden: sunnuntailisä ja ylityökorvaus ja toinen oli pakottava lainsäädäntö. Olemme löytäneet korvaavat toimet tinkimättä viiden prosentin tavoitteesta, Sipilä kertoi.

– Olemme kuulleet sairaanhoitajien ja kätilöiden, naisvaltaisten alojen ja sairaanhoitajien ja poliisien ja palomiesten toimijoita – ja tinkimättä viiden prosentin tavoitteesta olemme löytäneet korvaavat toimet, Sipilä kertoi.

Sipilä ilmoitti, että sunnuntai- ja ylityökorvauksien leikkaukset korvataan lomarahojen 30 prosentin leikkauksella.

Pakottavan lainsäädännön osalta Sipilä kertoi, että lait tulevat voimaan kolmen vuoden määräajaksi, ja että työmarkkinajärjestöt eivät voi sopia muuta.

Sipilä kehui työmarkkinajärjestöjen kanssa käytyä neuvottelua erittäin hyvähenkiseksi.

Lindström: Kansan ääntä on kuultu

Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kiitti sitä, että kansan ääntä on kuultu ja päätöksiä on tehty sen mukaan. Hän sanoi, että palautetta tuli epäoikeudenmukaisiksi katsotuista alkuperäisistä esityksistä paljon ja toisaalta lomarahan pienentämiseen ilmeni paljon valmiutta, jopa puolittamiseen asti.

– Olen tyytyväinen, että osapuolia on kuultu ja hallitus on tullut vastaan – ja kuitenkin hallitus on ollut päättäväinen ja tavoitteesta ei tingitä. Täytyy koko ajan muistaa suuri maali: 110 000 työpaikkaa ja työllisyysasteen nostaminen 72 asteeseen. Se on kirkkaana mielessä koko ajan.

– Tavoitteista ei tingitä, mutta keinoista voidaan keskustella. Tämä päivä on osoittanut, että hallitus on valmis kuuntelemaan ja ottamaan muitakin keinoja käyttöön kuin mitä se on aikaisemmin esittänyt. Tämä oli minusta erittäin hyvä ja positiivinen viesti. Toivottavasti tämä vie vielä pidemmälle eli lopulliseen sopuun – tämä on hyvällä matkalla kohti sitä, enkä voi olla muuta kuin tyytyväinen, Lindström arvioi.

Leikkaukset ja edut

Kilpailukykypaketin keskeinen sisältö, jolla viiden prosentin kilpailukykyloikka toteutetaan:

* Vuosiloman enimmäispituudeksi tulee kuusi viikkoa. Työntekijöille säädetään lakisääteinen oikeus lomarahaan. Lomarahoille säädetään enimmäismäärä, noin 30 prosenttia vähemmän kuin useimmilla nyt on.

* Yksityisen työnantajan sotu-maksua alennetaan 1,71 prosenttiyksikköä. Rahoituksen rakenne ja aikataulutus ja mahdollinen porrastus kuvataan tarkemmin kevään 2016 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä.

* Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä. Ensimmäinen työstä poissaolopäivä sairauden takia on palkaton ja kahdeksalta päivältä maksetaan 80 prosenttia normaalista sairausajan palkasta. Tämän jälkeen sairausajan palkka maksetaan tessin mukaan.

* Vuosiloman enimmäispituudeksi säädetään kuusi viikkoa.

* Myös muutosturvaa parannetaan. Yli 20 työntekijän yrityksissä irtisanottaville tarjotaan irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleen työllistämistä edistävään valmennukseen, jonka arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa.

* Nuorten naisten tasa-arvoista kohtelua ja työllistymistä edistetään tasaamalla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2500 euron kertakorvauksella.

* Työnantajan pitää tarjota yli 20 hengen yrityksissä työterveydenhuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.

* Tiedonannossa todettujen toimenpiteitä koskevien säännösten pakottavuus on voimassa kolme vuotta määräaikaisella lailla.

Veli-Pekka Leskelä