Hallitus aikoo kiristää ampuma-aseiden säilytystä ja ampumaratoja koskevia lakeja. Eduskunta keskusteli asioita koskevasta esityksestä keskiviikkona lakiesityksessään.

Aseiden säilytysmääräysten osalta laista poistuu mahdollisuus säilyttää ase lukitsematta niin, että aseesta poistettaisiin osa, kuten lukko ja nämä osat säilytettäisiin eri paikoissa. Kaikkien vähintään viisi asetta omistavien täytyisi myös hankkia määräykset täyttävä lukittava asekaappi.

Ampumaratojen lupaehtoja kiristettäisiin. Vähäisen ampumamäärän ampumaradan raja tulisi 10 000 laukaukseen. Tätä pitävät ampumaharrastajat aivan liian pienenä: Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savolan (kesk.) mukaan raja pitäisi nostaa vähintään 50 000 laukaukseen. Jo yksi huipulle pyrkivä ampuja voi ampua jopa 20-30 000 laukausta vuodessa.

Immonen: Harrastusta vaikeutettu jatkuvasti

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan nykyinen ja jo edellinen hallitus vaikeuttivat johdonmukaisesti metsästäjien ja aseharrastajien toimintaa. Ehdotetut kiristykset jatkavat samaa kehitystä.

Ampumaratoja ylläpitävät seurat huolehtivat jo nyt ratojen turvallisuudesta ympäristönsuojelulain ja -asetusten mukaisesti. Erillisen ampumarataluvan säätäminen lisää byrokratiaa entisestään ja aivan turhaan. Hänen mukaansa eduskunnalla ei ole mitään syytä säätää ampumaratalupaa eikä lisätä poliisin työtaakkaa ratojen turvallisuuden valvontavelvollisuudella.

Immonen sanoi aseharrastajien pitävän tilannetta erityisen tuskastuttavana ja kertoi erään aseharrastajan sanoneen, että hallitus on pettänyt kaikki lupauksensa ampuma-asetaitojen ylläpitämisestä maassamme.

– Hallituksella näyttää todellakin olevan aikomuksena asteittain ajaa koko ampuma-ase- ja metsästysharrastus alas ja tehdä mahdottomaksi tavallisten ihmisten mahdollisuudet hankkia ja omistaa ampuma-aseita, Immonen moitti.

Kaikille radoille pitäisi hakea virallinen lupa

Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohelan mukaan 10 000 laukauksen raja tarkoittaa käytännössä, että kaikki seurat joutuvat hakemaan lupaa Poliisihallitukselta. Näin käy jo viiden hengen seuralla, jonka jäsenet ampuvat 100 laukausta kuussa.

– Näillä viiden hengen seuroilla ei ole mahdollisuuksia ampumaradan ylläpidon vaatimiin velvoitteisiin, Lohela pahoitteli.

Puoluetoveri Kimmo Kivelä totesi kouluampumisten ja rikollisten laittomien aseiden johtaneen aselain kiristyksiin.

– Tällaiset asiat eivät saisi johtaa rehellisten ja vastuullisten ampumaharrastajien ja metsästäjien syyllistämiseen, Kivelä vetosi.

Veli-Pekka Leskelä