Kansliapäälliköt puolustavat paikkaansa ja samalla hallinnon puolueettomuutta uudistuspyrkimyksiä vastaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) esitti blogissaan kansliapäälliköiden korvaamista Ruotsin ja Norjan mallin mukaan poliittisella valtiosihteerillä, joka vaihtuu hallituksen mukana.
– Pidän tärkeänä, että meillä on kunnollinen, puolueeton ja riittävä virkamiesvalmistelu. Ja siinä kansliapäälliköillä on roolinsa, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoo.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kysyy, halutaanko Suomessa säilyttää puolueeton virkamieskunta vai nimitetäänkö valmistelevat virkamiehet hallituspuolueiden mukaan. Tämä voi tarkoittaa, että puoluepolitiikka tunkeutuu päätöksenteon valmisteluun.
Nergin omasta valinnasta nousi kova kohu, sillä häntä pidettiin sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) omana valintana muiden ehdokkaiden ohi. Talouselämän mukaan Nergillä ei ollut päivääkään kokemusta sisäministeriön hallinnonalalta, mutta hän ohitti meritoituneen poliisikaartin, joka niin ikään on tavoitellut virkaa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/rasasen+suojatin+hammentava

+nimitysperustelu+laajaalaisin+syvallisin+paras+kaikista/a2142300

Nerg on kuitenkin taustaltaan sopiva: hänon kristillisdemokraatti, kuten myös nimityksen esitellyt sisäministeri Räsänen. Nerg jätti Räsäsen haastattelun jälkeen taakseen muun muassa ministeriön poliisiosaston johtajan, keskusrikospoliisin apulaispäällikön sekä rajaturvallisuusvirasto Frontexin pääjohtajan.

Räsänen kiisti tiukasti puoluepoliitikalla olleen mitään merkitystä Nergin valinnassa.

Veli-Pekka Leskelä