Suomen ilmavalvonta on hereillä ja Horneteilla lennetään tosipaikan tullen, eversti Jyrki Heinonen pääesikunnasta vakuuttaa.

– Myös tällä hetkellä käyttökiellossa olevat F-18 Hornet -hävittäjät nousisivat tosipaikan tullen ilmaan, Heinonen sanoo Helsingin Sanomissa.

Pääosa Horneteista on nyt käyttökiellossa heittoistuimissa havaitun vian takia. Jos Suomen turvallisuus olisi uhattuna, käyttökielto kumottaisiin erillisellä päätöksellä. Lentokiellossa ovat kaikki yksipaikkaiset hävittäjät.

Ilmavalvontaa hoidetaan seitsemällä kaksipaikkaisella versiolla tarvittaessa tutkavalvonnan lisäksi. Heittoistuinten laukaisujärjestelmän ruutipanoksissa on havaittu vikoja, joiden vuoksi ne eivät ehkä laukea tosipaikan tullen täysin varmasti. Kyseessä on viallinen varmistuserä. Ilmavoimat on aloittanut korvaavien patruunoiden hankinnan Yhdysvalloista, mutta tilanteen korjaamiseen saattaa mennä parikin kuukautta.

Ilmavalvonnan taso ja valmius  nousivat esiin äskettäin, kun Svenska Dagsbladet paljasti Venäjän ilmavoimien tehneen harjoitushyökkäyksen Gotlannin pohjoispuolelle 30-40 kilometrin päähän Ruotsin rannikosta, eikä yhtään ruotsalaista hävittäjää ollut valmiudessa nousemaan ilmaan. Sen sijaan kaksi tanskalaista F-16-hävittäjää nousi ilmaan Liettuan Chiauliaista Baltian ilmatilan Nato-valvonnasta.

Venäläisten hyökkäysharjoitukseen osallistui kaksi raskasta ääntä nopeampaa Tupolev 22M3 -pommikonetta ja niitä suojasi neljä Suhoi 27 -hävittäjää. Koneet simuloivat ilmeisesti risteilyohjusten laukaisua ruotsalaisiin sotilaskohteisiin.

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit