Helsingin Sanomat ei tunnetusti perussuomalaisia hellittele, mutta keskiviikkoiltana julkaistussa ehdokkaiden rikosasioita käsittelevässä jutussa on niin olennaisia virheitä, että ne on syytä käsitellä julkisesti läpi.

Helsingin Sanomien jutun lähtökohta on se, että PS olisi ohjeistanut kenttäväkeään olemaan kommentoimasta rikostuomioita, joita puolueen tuoreet kuntavaltuutetut ja varavaltuutetut ovat saaneet 2012–2017.

Tämä ei pidä paikkansa. Asiasta on jätetty HS:lle oikaisupyyntö.

PS ei ole ohjeistanut kenttää vaan niitä piirien vastuuhenkilöitä, joille on kuntavaalien alla tullut tietoa ehdokkaan aiemmista rikosjutuista. Syy ohjeelle löytyy henkilötietolaista. Lain mukaan rikosasiat ovat arkaluonteista tietoa, jonka käsittelyä on rajoitettu.

Helsingin Sanomien jutun lähtöoletus on se, että perussuomalaisten kuntasihteerinä toimiva Heimo Konttinen olisi yrittänyt ylipäätään kieltää keskustelun ehdokkaiden rikosasioista. Tästä ei ole kyse.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi asiaa omalla Facebook-seinällään:

– Kirjeessä ei kielletä kunnallispoliitikkoja käsittelemästä OMIA tuomioitaan. Siinä todetaan, että piirien ja puolueen tehtävä ei ole niitä kommentoida.

– Olisi laitonta säilyttää tietoja jäsenten ja/tai ehdokkaiden rikoshistoriasta ja toimittaa näitä tietoja lehdille. Kirje toteaa tämän asiaintilan.

Konttisen kirje

Heimo Konttisen piireille lähettämä sähköposti kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti (korostus toimituksen):

”Tervehdys!

Maakuntalehtien toimituksista on jälleen soiteltu ja soitellaan edelleen piireihimme kysellen tietoja vuoden 2012 jälkeen rikoksiin syyllistyneistä valtuutetuistamme ja varavaltuutetuistamme.

Länsimaisen oikeusjärjestelmän yksi kulmakivi on se, että kun ihminen on jostain tuomittu ja hän on kakkunsa istunut tai sakkonsa maksanut on teko sovitettu eikä samasta teosta rangaista uudelleen. Ei edes tekoa julkisesti muistelemalla.

Jokainen kuntavaaliehdokkaamme on allekirjoittanut ehdokassopimuksen, jossa hän on kertonut taustoistaan rikosjuttujen osalta. Nämä tiedot ovat ehdokkaan ja yhdistyksen välisiä luottamuksellisia asioita, eikä niistä anneta mitään tietoa ulkopuolisille.

Yhdistys on ehdokkuuksia harkitessaan ottanut nämä asiat huomioon ja noudattanut niissä länsimaisen oikeusjärjestelmän periaatteita eikä näinollen median tiedusteluihin ole enempää kommentoitavaa.”

SUOMEN UUTISET