Marraskuun kannatusmittaus ei vahvista Ylen puoluekannatusmittauksen havaitsemaa syöksyä perussuomalaisten kannatuksessa. Muuten HS-gallup tunnistaa osin samoja trendejä kuin Ylen marraskuun tutkimus: vihreästä kuplasta pihisee ilmaa pois, Sdp nousee haastamaan kokoomusta.

Marraskuun HS-gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus olisi lievässä laskussa lokakuun mittauksen 9,3 prosentista 8,7 prosenttiin. Tällainen 0,6 prosenttiyksikön notkahdus mahtuu hyvin kyselyn virhemarginaaliin.

Uusi HS-gallup antaa siis paljon valoisamman kuvan perussuomalaisten kannatuskehityksestä kuin Ylen kannatusmittaus 2. marraskuuta, jossa puolueen kannatus romahti peräti kolmella prosenttiyksiköllä 6,9 prosenttiin.

Puolueiden kannatusluvuissa on näkynyt kummallakin tutkimuslaitoksella paljon vaihtelua kuluvan syksyn aikana. Vakain kannatus on sinisillä. Sekä Taloustutkimuksen että HS-gallupin mukaan sinisten kannatus on pysynyt 1-2 prosentin haarukassa loppukesästä alkaen. Nyt HS-gallup mittasi sinisille 1,6 prosenttia, nousua lokakuun mittaukseen tuli 0,3 prosenttiyksikköä.

Kokoomus jatkaa kärjessä, mutta Sdp hönkii jo niskaan. Kokoomuksen kannatus laski 21,9 prosentista 21,4 prosenttiin, kun Sdp rynnisti 18,1 prosentista 19,0 prosenttiin.

Vihreiden kannatus on yhä laskussa kesän kaikkien aikojen huippuluvusta 17,5 prosenttia. Lokakuussa vihreät saivat 16,1 prosenttia ja nyt enää 15,7 prosenttia.

Vihreät ovat kuitenkin vielä keskustan edellä. Keskustan kannatus putosi katastrofaalisen huonoon 15,1 prosenttiin. Tutkimuslaitosten mittaukset ovat tässäkin keskenään ristiriitaisia, koska Ylen mittauksessa Sipilän keskustan pitkä syöksykierre näytti päättyneen.

Suomen Uutiset