Maanantaina julkaistun HS-gallupin mukaan Perussuomalaiset ovat nousussa kesän kannatuskuopan jälkeen. Samalla Sinisten kannatus on laskenut alle kahden prosentin. Mittaus vahvistaa myös Vihreiden nousun ohi Sdp:n ja Keskustan.

Nyt julkaistu HS-gallup vahvistaa Taloustutkimuksen Ylen uutisille toissa viikolla tekemän puoluekannatuskyselyn trendit: Vihreät nousi niukasti kakkospaikalle Sdp:n ja Keskustan ohi. Kyse ei ole kuitenkaan punavihreän aatemaailman läpimurrosta vaan vasemmistovihreän blokin sisäisestä rakennemuutoksesta. Sdp ja Vasemmistoliitto tulivat heinäkuun mittaukseen verrattuna alas yhteensä 2,8 prosenttiyksikköä, kun Vihreät korotti kannatustaan 2,0 prosenttiyksiköllä.

Perinteisten vasemmistopuolueiden jäsen- ja kannattajakunnan ikärakenne on ollut näiden puolueiden krooninen ongelma jo 1990-luvulta asti. Vihreillä on siis hyvä mahdollisuus pitää nyt saavuttamansa paalupaikka punavihreässä blokissa myös tulevina vuosina.

Kannatusmittauksia tekeville laitoksille Perussuomalaisten ja Uuden vaihtoehdon / Sinisten kannatuksen mittaaminen on ollut haastavaa. Heti puoluekokouksen jälkeen HS-gallup näytti että Halla-ahon perussuomalaiset ja loikkarit olisivat suurin piirtein tasoissa, kun taas Taloustutkimuksen mukaan perussuomalaiset johti selkeästi.

Nyt molemmat tutkimuslaitokset puhuvat samaa kieltä. Sinisten kannatus oli HS-gallupissa kesäkuussa 3,9 prosenttia, heinäkuussa 2,6 prosenttia ja nyt enää 1,7 prosenttia. Perussuomalaiset vahvistui heinäkuun 6,2 prosentista 7,0 prosenttiin.

Suomen Uutiset