Hallituksen sote-hanke jyrätään jo hallituksen keskeisessä sote-puolueessakin. Kokoomuksen kansanedustaja ja entinen ministeri Sari Sarkomaa moittii hallituksen työryhmän esitystä isoksi pettymykseksi torstain Helsingin Sanomissa.

– Esityksessä on edelleen perustuslaillisten ongelmien lisäksi muita isoja epäkohtia sekä ratkaisemattomia kysymyksiä. Taloudelliset vaikutukset ovat arvioimatta, Sarkomaa sanoo Helsingin Sanomien mukaan.

Hän jatkaa, ettei sote-luonnos täytä sellaisenaan sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita. Valmius käydä esitys pohjamutia myöten kuntoon on oltava koko hallituksella, Sarkomaa vetosi. Myös sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) on katsonut lausunnolla olevan esityksen vaativan suuria muutoksia.

– Olisin pitänyt parempana, että hallitus olisi työstänyt tiedossa olevia epäkohtia ja tehnyt valmiimman esityksen ennen lausuntokierrosta, Sarkomaa moitti Helsingin Sanomien mukaan.

Sasi moitti jo joulukuussa

Jo ennen joulua perustuslakivaliokunnan jäsen Kimmo Sasi (kok.) totesi Nykypäivässä, ettei esitys ole perustuslain mukainen. Hänen mukaansa kunnat voivat tehdä itse mitä vaan, mutta tässä on kyse pakon käyttämisestä. Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi, ettei työryhmän esitys ole perustuslain mukainen. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vetosi kansanedustajiin, että kyse on vasta työryhmän esityksestä, johon odotetaan kuntien lausuntoja ja päätöksiä tehdään vasta sitten.

Oppositio puolestaan on odottanut hallituksen tarkkoja ja lainmukaisia linjauksia asiassa jo pitkään. Puolueet ovat myös tarjonneet hallitukselle apuaan, mikä on toistuvasti evätty.

ps verkkotoimitus

Tagit