Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on tänään jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa hän ehdottaa hallitusta selvittämään, voitaisiinko jatkossa lyhytterapiaa hyödyntää tehokkaammin psykoterapiajonojen purkamisessa ulottamalla lyhytterapian hoitomuoto Kelan korvauksen piiriin.

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren mukaan lyhytterapeuttikoulutuksen suosio on kasvanut Suomessa ja kasvaa edelleen. Kysynnän kasvaessa eri kouluttajat ovat lisänneet koulutettavien ryhmien määrää. Koulutusta on saatavilla jo useilla paikkakunnilla. Lyhytterapeutin koulutus kestää keskimäärin noin kaksi vuotta.

– Alan kouluttajat ovat kertoneet, että suosio johtuu muun muassa siitä, että mielenterveyspalveluiden kysyntä on ollut jo vuosia kasvussa. Myös kynnys avuntarpeen myöntämiseen on madaltunut. Lisäksi psykoterapeuteista on tällä hetkellä suuri pula, mikä usein hidastaa avunsaantia.

Tehokas keino käsitellä mielenterveysongelmia

Lyhytterapeuttisten menetelmien hyötyä alettiin pohtia Suomessa 1970-luvulla. Menetelmä oli silloin vastatuulessa, mutta nykyään tutkimustieto tukee terapian hyötyjä. Lyhytterapia on nimensä mukaisesti keskimäärin lyhyempää kuin pidempi terapia ja sisältää yleensä noin 7–20 käyntikertaa.

– Lyhytterapian pääasiallinen ero verrattuna pitkäkestoisempaan terapiaan on se, että se on luonteeltaan ratkaisukeskeisempää keskittyen menneisyyden läpikäymisen sijaan tulevaisuudennäkymiin. Lyhytterapialla hoidetaan lievempiä mielenterveysongelmia, eikä sitä käytetä vakavien mielenterveyshäiriöiden hoitoon, Huhtasaari muistuttaa.

– Lyhytterapia on osoittautunut monissa tapauksissa tehokkaaksi keinoksi käsitellä mielenterveysongelmia ja sosiaalisia haasteita erityisesti lievemmissä mielenterveysongelmissa. Lyhytterapialla voidaan myös ennaltaehkäistä ongelmien pahenemista.

Hallitus ottaa mielenterveysongelmat vakavasti

Huhtasaaren mielestä lyhytterapia olisi yksi tie psykoterapiajonojen purkamiseen. Nykyisin lyhytterapian koulutusta on saatavilla paljon, eikä terapia-ajan saamista lyhytterapeutille tarvitse odottaa kauan.

– Ongelmaksi voi kuitenkin koitua se, ettei lyhytterapiaan ole mahdollista saada Kelan korvausta. Kaksivuotisen koulutuksen käyneiden lyhytterapeuttien osaamista voisi hyödyntää tehokkaammin korvaamalla Kelan kautta osan käynneistä, kuten jo kuntouttavan psykoterapian kohdalla tehdään. Lyhytterapian tarjoaminen vähentää pitkäaikaisten hoitojen tarvetta ja siten säästää kustannuksia terveydenhuollolle pitkällä aikavälillä.

– Hallitus on selkeästi ottanut kasvaneet mielenterveysongelmat vakavasti. Sen tavoitteena on muun muassa vahvistaa ja kehittää lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvää tukea. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan lakimuutoksia, joiden myötä lapset ja nuoret saisivat helpommin ja laadukkaampaa tukea mielenterveyden ongelmiin. Olisi hyvä, että myös lyhytterapian tehokkaampaa hyödyntämistä kehitettäisiin, Huhtasaari sanoo.

Suomen Uutiset