Huoli poliisin mahdollisuudesta hoitaa tehtäviään yhdisti kansanedustajia yli puoluerajojen. Näin kävi siitä huolimatta, että sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) pyrki kääntämään poliisin ja hätäkeskusten uudistuksen suureksi menestyskertomukseksi.

Hätäkeskusten toiminnan puutteet paljasti yllättäen hallituspuolue SDP:n edustaja Katja Taimela Salosta.

– Jouduin hiljattain soittamaan elämäni toista kertaa hätäkeskukseen. Yllätyin silloin, kun keskustelu keskittyi potilaan tilan sijasta siihen, sijaitsiko itse ilmoittamani osoite siellä, missä sanoin sen olevan, Taimela hämmästeli.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström (ps.) muistutti myös, että myös kuntia on yhdistetty samalla, kun hätäkeskusten määrä on romahtanut. Kansa käyttää yhä vanhojen kuntien nimiä, jotka on virallisesti jo lakkautettu. Tämä lisää sekaannusten vaaraa entisestään.

– Minkä arvon te annatte paikallistuntemukselle? Voitteko vakuuttaa, että Kuopiossa tiedetään, missä on Myllykosken rantatie, Lindström kysyi.

Myös kokoomuslainen poliisi huolestui tilanteesta

Myös kokoomuksen poliisiedustaja Kari Tolvanen asettui tukemaan perussuomalaisten näkemystä.

– On hyvä, että turvallisuusasioista puhutaan. Kansalaisten ja viranomaisten huolta täytyy kuulla herkällä korvalla, hän sanoi.

– Vaikka poliisin tilastot näyttävät hyvältä, mutta herkällä korvalla kun kuuntelee kenttää, poliiseja, he ovat huolestuneita. He ovat kunnollisia – he ovat hieman loppuun palaneita. Se on valitettava tosiasia, Tolvanen kertoi.

– Osa johtuu huonosta johtamisesta. Miten tähän aiotaan puuttua? Myös poliisihallitus on edelleen olosuhteisiin nähden liian suuri. Aiotaanko tästä teettää jotain selvitystä, Tolvanen kysyi.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ilmaisi puheenvuorossaan ymmärtävänsä Tolvasen näkökannan, että poliisilla on huoli omasta tilanteestaan.

Veli-Pekka Leskelä