Abdirahim ”Husu” Hussein nimitteli taannoin Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ynnä puolueen kannattajia rasisteiksi. Husseinin logiikan mukaan perussuomalaiset on rasistinen puolue ja kaikki persut ja heitä äänestäneet ovat siten rasisteja. ”Vähemmistöiltä ei voi odottaa jatkuvaa nöyristelyä ja rasismin hyväksyntää, no more”, Hussein twiittasi jyrähtäen.

Hussein on pysynyt kannassaan ja tulossa saattaa ollakin käräjöinti siitä, ovatko Husseinin sanomiset kiihottamista kansanryhmää vastaan, kuten Suomen Uutiset raportoi aiemmin tällä viikolla. Husseinin viestinnän tarkempi tutkiminen paljastaa kuitenkin, että kyse saattaa olla muustakin, kuin helteiden jälkeen laantuvasta somekohusta.

Hussein nimittäin perusteli rasismisyytöstään HS:n haastattelussa sillä, että perussuomalaiset ajavat ”erilaisille ihmisille erilaisia lakeja. Koen, että se täyttää rasismin kriteerit, jos ihmisiä asetetaan lain edessä eri asemiin”.

Kyse on toimeentulosta

Kysyttäessä mihin lakiin Hussein viittaa, hän vastasi ”Esimerkiksi sosiaaliturvaan, joka olisi erilainen suomalaisille ja ulkomaalaisille”. Tämä onkin ilmeisesti asian ydin. Kyse on toimeentulosta ja siten ehkä pelosta, joka johtuu tukijärjestelmään kohdistuvista taloudellisista paineista. Kuka saa tukea ja kuka taas jää vähemmälle? Ihka oikea väestöryhmien eturistiriita siis ja aikuisen tärkeä keskustelun aihe.

Ajatus, että kansalaisia ja ei-kansalaisia ei saisi asettaa eri asemaan, käytännössä lakkauttaisi koko kansalaisuuden idean. Lopulta voitaisiin pitää rasistina sitäkin, jonka mielestä on aivan oikein, että vain kansalaiset saavat äänestää valtiollisissa vaaleissa.

Ajatuspaja Suomen Perusta selvitti keväällä, kuinka paljon 20–24-vuotiaana Irakista tai Somaliasta Suomeen muuttaneet maksavat keskimäärin yhteiskunnalle. Tuloksissa on laskettu henkilöiden maksamista veroista heille osoitetut julkisten palveluiden menot ja mahdolliset oikeusmenot.

Esimerkiksi yksi somali maksaa Suomelle selvityksen mukaan 951 000 euroa elämänsä aikana. Lasten vaikutus mukaan luettuna elinkaarikustannukset ovat entistä suuremmat. Tätä on verrattu valtaväestön odotusarvoon, joka on tutkimuksessa nolla.

”Persuista puhuminen pitää lopettaa”

”Husu” Hussein on nyt kaivanut somen sotakirveen esiin ja hän toteaakin HS:n haastattelussa, että twiitit ovat viesti: ”Ne näyttävät ihmisille, että tätä osataan pelata molemmissa päissä, jos näin halutaan”. Pelin politiikan sijasta saattaisi kuitenkin olla rakentavan keskustelun aika.

Vielä huhtikuussa Hussein oli itsekin tätä mieltä:

– Tämä persuista puhuminen pitää lopettaa. Annamme liikaa pee ärrää näille. Jutellaan mieluummin siitä, mitä me voidaan tehdä toisin, jotta nuo mummot ja ukot, jotka heitä äänesti tuntevat itsensä turvallisemmaksi omassa kotinurkillaan?

Suomen Uutiset