Asuminen on nyt ennätyksellisen edullista, arvioi Hypon tuore asuntomarkkinakatsaus.

– Asuminen on nyt halvinta sitten 2000-luvun alun, kun asuntojen reaalihinnat ovat painuneet 20 vuoden takaiselle tasolle. Samalla lämmitysenergia on huokeampaa kuin vuosi sitten ja asumisen juoksevat kulut ovat kääntyneet deflaatioon.

– Markkinatilanne on otollisin niin ensiasunnon ostajalle kuin isompaan asuntoon vaihtavalle perheelle, joka voi säästää tarvittavassa välirahassa.

Hypon Pääekonomisti Juho Keskinen toteaa:

– Inflaatio on taitettu Suomessa, ostovoima kohenee palkkojen noustessa, hallituksen varainsiirtoverokantojen lasku kannustaa kaupoille aiempaa enemmän ja tuoreet ennakkotiedot kertovat alustavasti, että taantuma olisi päättynyt tammi–maaliskuuhun. Talouden todellinen tila onkin kenties kuluttajien uskomuksia parempi.

– Luottamuspula ja epävarmuus tulevasta on silti säilynyt, mutta syyt sille ovat vaihtuneet, kun inflaation pelko on kääntynyt huoleksi työpaikan säilymisestä ja Suomen taloudesta, mikä on saanut kotitaloudet lykkäämään niin pieniä kuin suuriakin hankintoja. Puheiden sijaan kriittiset kuluttajat kaipaavatkin keskuspankilta tekoja ja taloustunnelma pysyy vielä kireänä, kunnes korkojen lasku ja taantuman väistyminen todetaan omin silmin vuoden kuluessa.

SUOMEN UUTISET

Tagit