
Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus: Työn sisältö määriteltävä uudelleen
Tulevaisuusvaliokunnan perustama työryhmä esittää työn sisällön määrittämistä uudelleen. Ajatus sisältyy Hyvinvointiyhteiskunta 2030-raporttiin, joka julkaistiin eduskunnassa perjantaina.
Raportin lähtökohdaksi on määritelty ennuste, jonka mukaan talouskasvu hiipuu ja sen vuoksi suuria kuluja tuottavien hyvinvointipalvelujen tuottaminen vaikeutuu tai tulee mahdottomaksi.
Palkkaorjuudesta
joustavaan työtapaan
Miten näissä oloissa voidaan toimia niin, että ihmiset eläisivät suhteellisen mukavasti, vaikka palveluiden tuottamisen tapa tai palvelut sinänsä muuttuvat?
– Kehitys vaatii työn sisällön muuttamista nykyisestään. Nykyään kouluttaudumme palkkatyön orjiksi. Erikoistumme niin, ettemme välttämättä voi työllistyä enää, jos firma vie tehtaan ulkomaille. Tulevaisuudessa täytyisi poistaa palkkatyön ja muun työn, kuten yrittämisen raja-aidat niin, että henkilö voi siirtyä sujuvasti työmuodosta toiseen ja hyödyntää yhteiskuntaa eri tavoin eri elämänvaiheissa koululaisesta vanhukseksi saakka, tutkija Leena Ilmola linjaa.
Kolmas sektori ja
yritykset mukaan
Nyt olemme ulkoistaneet hyvinvointipalvelut kunnille ja valtiolle. Ilmolan mukaan ihmisillä on tarve tehdä itse. Hän visioi, että ihmiset voivat ottaa osan vastuusta myös itselleen. Tutkimuksessa ei puhutakaan hyvinvointivaltiosta vaan hyvinvointiyhteiskunnasta. Se tuo mukaan myös yritykset, kolmannen sektorin kuten osuuskunnat ja seurat sekä ihmiset itsensä. Talous pakottaa muutokseen.
– Asiat eivät ratkea valtion budjetin momentteja siirtämällä tai juustohöylällä, vaan koko rakenne pitää muuttaa. Lähes kaiken tekemisen tapa pitää ajatella uudelleen, Ilmola visioi.
– On hyväksyttävä eriarvoisuus. Tämä ei liity tulotasoon vaan siihen, että asioita tehdään eri tavoin. Mikä on hyvä ja mikä huono tapa on eri asia, mutta nykyisestä yhden reseptin mallista täytyy luopua, Ilmonen katsoo.
Ketterä Suomi pärjää
luottamuksen voimalla
Hänen mukaansa pieni Suomi myös pystyy tähän ketterämmin kuin vaikkapa Kiina tai Yhdysvallat.
– Yhteiskunnallinen luottamus on Suomelle suuri kilpailuetu, jonka arvoa myös tuotannontekijänä ei ole nähty riittävästi. Voimme muuttaa toimintatapaamme tilanteen muuttuessa nopeastikin – ja voikka itse. Kiinalta ja USA:lta tämä kyky puuttuu, Ilmola uskoo.
Vastaväitteen esitti oraakkeli, filosofi Jukka Honkamäki, joka kysyi, kuinka hyvin yhteiskunta rakentuu näille skenaarioille. Hänestä ne perustuivat ristiriitaisille oletuksille. Niissä kannustetaan työhön ja yrittämiseen, mutta maata ei tarjota jalkojen alle.
– Voiko yhteiskunta perustua onnenpyörän pyörähdykselle? En ole vakuuttunut: yhteiskuntaan pitää kuulua myös valtio, kaikki ei voi perustua omaan aktiivisuuteen, Honkamäki näkee.
Malliin sisältyy hänestä myös mustia pisteitä, joka suuri musta aukko.
– Sanotaan, että BKT heikkenee. Todellisuudessa se nousee ja laskee. BKT on nyt paljon suurempi kuin 70-80-luvuilla, jolloin hyvinvointiyhteiskunta luotiin ja jolloin valtio ei velkaantunut. Tämä on leikkauslista, Honkamäki sanoo.
Alamäki euron syytä?
Honkamäki löysi myös syyn nykyiselle alamäelle, josta ei pitäisi tehdä sitovia päätelmiä.
– Miksi kilpailukykymme laskee ja metsäteollisuutemme kärsii? Euron takia. USA:n talous vetää hyvin, mutta se ei auta Suomea, koska Ruotsi kerää hyödyn, koska se ei ole eurossa, Honkamäki näkee.
Toinen paha seikka on verokilpailu. Yritykset pomppivat gengurun lailla halvimpaan maahan, jolloin verorasitus jää ihmisille, jotka eivät voi muuttaa perässä. Suurin verorasitus on pienituloisilla, jopa köyhillä ihmisillä, joita kovimmin koettelevat tuotteihin hintaan liitetyt tasaverot.
– Toivonkin, että euroehdokkaat voisivat kääntää kansainvälisen veronkierron kurssin, Honkamäki vetoaa.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää