Ilmastokysymyksen merkitys tanskalaisille on äärimmäisen konkreettinen: jos ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytettyä ja merenpinta nousee useita metrejä, laajat alueet Tanskan rannikoilla vajoavat merenpinnan alle. Tanskan kansanpuolueen johto ei ymmärtänyt kansalaisten perusteltua ahdistusta, vaan halusi erottautua muista puolueista ja turvautui ilmastoskeptismiin. Niinpä puoluejohtaja Kristian Thuleson Dahlin tupaan tuli lunta oikein kunnolla ja kansanpuolueen kannattajista yli puolet äänesti kansankäräjävaaleissa jaloillaan.


Berlingske-lehden haastattelussa Thuleson Dahl tunnusti, että kansanpuolueen kannatuksen jyrkkä alamäki juuri vaalien alla tuli yllätyksenä. Puoluejohto oli jälkeen päin ajateltuna liian itsevarma, eikä sitten pystynytkään vastaamaan muiden puolueiden esittämään ilmastohaasteeseen.

Maahanmuuttokriittisten enemmistö kansankäräjille

– Tanskalaiset halusivat keskustella ilmastosta ja meillä oli mielestäni siitä oikein hyvä näkemys. Tanskalaiset eivät vain halunneet sitä. Ja aina kun halusin puhua vanhustenhoidosta, minulta kysyttiin, miksemme tee enemmän ilmaston puolesta, tilitti puolestaan kansanedustaja Jeppe Jakobsen.

Vaalien tuloksena Tanskan kansankäräjillä on maahanmuuttokriittisten puolueiden enemmistö, 107 edustajaa 179:stä. Vaalit voittanut sosiaalidemokraattinen puolue ja keskustaoikeistolainen Venstre ovat omaksuneet Tanskan kansanpuolueen tiukan maahanmuuttopolitiikan.

Suomen Uutiset