– Merkittävä osa saamelaisista ei pidä tämänhetkistä kulttuurinomimiskeskustelua relevanttina. Miksi Yle lähti tukemaan sitä julkisuuskuvaa, mitä jotkut somekonfliktiriippuvaiset saamelaiset suoltavat kansastamme, inarinsaamelainen Inka Kangasniemi ihmettelee Twitterissä.

– Mielestäni tässä lastenohjelmassa ei ole mitään väärää. Lapsuuden leikeissä tulee voida asettua eri rooleihin, se on empatian kehityksen kannalta ihan tervettä, Kangasniemi jatkaa.

Hänen mukaansa mediassa esiintyy joukko saamelaisia, jotka edustavat tiettyä poliittista näkökulmaa ja tavoittelevat tiettyjä poliittisia asioita.

Yle päätti hyllyttää suositun lastenohjelman Herra Heinämäen sen jälkeen, kun saamelaisaktivisti Petra Laiti oli twiitannut asiasta Ylelle. Laitin twiittiä komppasi toinen Yleä aktiivisesti moittiva twiittaaja Kaarina Hazard.

Yle kertoi tiedotteessaan hyllytyksen syyksi loukkaantumisen.

– Siirto tehdään, koska osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun, stereotyyppisen hahmon loukkaavaksi.

Päätös on herättänyt valtavasti polemiikkia ja jopa ohjelman palauttamista vaativan adressin. Myös Ylen entinen viestintäjohtaja Reija Hyvärinen moitti päätöstä Twitterissä.

– Sananvapautta käyttävän tiedotusvälineen julkaisijan ei ikinä pitäisi perustella julkaisu- tai julkaisematta jättämispäätöksiä sillä että joku loukkaantuu. Ei koskaan. Maailmaan mahtuu loukkaantumista, mutta sanaa pitää pystyä käyttämään vapaasti. Tunteet = suo, Hyvärinen muistutti.

SUOMEN UUTISET