Ilta-Sanomat kertoi lauantaina Ylen poistaneen Areena-palvelustaan suositun lastenohjelman Herra Heinämäen jaksot. Aihe on herättänyt erittäin kiivasta keskustelua. Ohjelman palauttamista vaaditaan nyt adressin voimin.

Adressin vetoomus kuuluu seuraavasti:

”Ylen tiedotteen mukaan suosittu lastenohjelma ”Herra Heinämäen Lato-orkesteri” poistetaan Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta ja arkistoidaan Elävään arkistoon.

Syynä poistolle on pienen porukan puolestaloukkaantumisesta alkanut somekeskustelu sarjassa esiintyvän Amerikan alkuperäisväestöön liittyvän intiaanihahmon vuoksi.

Julkisena yhtiönä Yle tuottaa lastenohjelmia verorahoitteisesti koko Suomelle, eikä suositun ei-rasistisen hyväntuulisen lastenohjelman poisvetäminen pienen porukan vaatimuksesta ole perusteltua. Vaikka yksittäisenä ohjelmana asia on pieni, periaatteellisella tasolla asia on iso, sillä se luo mahdollisuuksia vetää pois muitakin ohjelmia jatkossa sekä vaikuttaa ohjelmatuotantoon jo tekovaiheessa.

Me allekirjoittajat vaadimme, että Yle peruu päätöksensä suositun lastenohjelman poisvetämisestä.”

Adressi on julkaistu täällä.

Loukkaava intiaanihahmo?

Poistopäätös perustui Ylen mukaan siihen, että osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun, stereotyyppisen hahmon loukkaavaksi.

– Tänä päivänä ymmärrämme, että tämä on rasistista ja loukkaavaa, Ylen johtaja Ville Vilén perusteli tiedotteessa.

IS kertoi intiaanipäällikkö Punanatan olleen ohjelmassa jo 20 vuoden ajan. Ohjelman tekijä Heikki Salo oudoksuu Ylen päätöstä tuhota hahmo sen sijaan, että asiasta oltaisiin keskusteltu.

SUOMEN UUTISET