KOLUMNI | Miten muinaiseen uskontotulkintaan perustuva Isis pystyy manipuloimaan länsimaissa asuvia nuoria aatteensa taakse?

Edustaako Isis islamia? Vastaus ei ole yksiselitteinen. Moni maailmanlaajuinen muslimijärjestö kiistää asian jyrkästi. Ovatpa monet imaamit antaneet fatwojakin Isisiä vastaan. Asia selittynee ainakin osaksi sillä, että ultrakonservatiivinen Isis pitää maltillisempia muslimeja harhaoppisina ja siksi vihollisinaan. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puolestaan kieltäytyy kutsumasta Isisiä edes uskonnolliseksi liikkeeksi, jotta se ei saisi tämän vuoksi kannattajia.

Toisaalta: Isis perustaa oppinsa Koraanin ja hadith-kirjoitusten kirjaimelliseen, muinaiseen tulkintaan. Isis edustaa islamia, huomauttaa Princeton-yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Bernard Haykel Atlantic-lehdessä.

Islamilainen valtio on – nimensä mukaisesti – erittäin islamilainen. Tosin Isis ei ole täysin puhdasoppinen. Se on Haykelin mukaan muokannut tiettyjä oppeja oman politiikkansa kannalta tarkoituksenmukaisemmaksi.

Haykel muistuttaa myös, että Isisin tulkinta islamista ei ole ainoa oikea. Maltillisemmatkin suuntaukset voivat yhtä lailla todeta edustavansa islamia.

Kenen tulkinta on oikea? Vaikea sanoa. Isis pitää omasta tulkinnastaan kiinni sen verran tiukasti, että on julistanut 200 miljoonaa shiia-muslimia vihollisekseen.

Entä mitä liike haluaa? Viime kädessä kyse on kahden islamilaisen pääsuuntauksen, sunnien ja shiiojen välisestä valtataistelusta. Lisäksi Isis pyrkii laajentamaan Syyriassa käytävän sodan muillekin alueille, kuten esimerkiksi Pariisin kaduille. Liike on monilla tavoin poikkeuksellinen, ja se on onnistunut värväämään kannattajia kautta maailman. Mutta miten muinaiseen uskontotulkintaan perustuva liike pystyy tavoittamaan länsimaissa asuvia nuoria?

Isiksen värväysprosessia on vaikea ymmärtää, ellei ensin syvenny liikkeen opetuksiin lopun ajoista ja tulevasta maailmanlopusta, apokalypsista. Se eroaa tämän piirteensä vuoksi ratkaisevalla tavalla esimerkiksi Al-Qaidasta. Lopun aikojen enteenä Isis odottaa ”Roomasta saapuvaa armeijaa”, joka kukistetaan Syyriassa Dabiqin kaupungissa lähellä Aleppoa. Tämän taistelun myötä pitäisi alkaa lähtölaskenta maailmanlopun tapahtumille. Mahdi-nimisen messiaaninen hahmo ilmestyy, ja muslimeille povataan lopullista voittoa maailmanlopun alla.

Tällaiset pohdinnat innostavat monia. Mirror-lehden heinäkuussa teettämän kyselyn perusteella huikeat 1,5 miljoonaa brittiä tukee Isisiä. Potentiaalisia kannattajia on maailmassa miljoonia.

Hollywood soveltaa lähes kaikissa elokuvissaan ikuista taistelua hyvän ja pahan välillä. Isisin propagandakone tekee periaatteessa samaa. Se jauhaa verkon kautta maailmalle massiivisen määrän sotakuvastoa, joka vetoaa täsmälleen samaan kohderyhmään kuin toimintaelokuvatkin – nuoriin miehiin.

Erityisen voimakkaasti Isisin propaganda uppoaa syrjäytyneisiin, vankila- ja päihdekierteiseen joutuneisiin nuoriin. Jotkut houkutellaan riveihin pienin kuiskutuksin, lupauksin tulevasta suuruudesta. Aikaisemman surkean elämän poispyyhkiytymisellä. Kunnian palautuksella. Lupauksin vallasta, merkityksestä elämässä, suuruudesta.

Osa radikalisoituu pelkkää verkkopropagandaa lukemalla.

Muutos tapahtuu nopeasti. ”Aivopesu on helppoa”, kertoi minulle eräs henkilö, joka on keskustellut suomalaisten radikalisoituneiden ihmisten kanssa.

Isisin sosiaalisessa mediassa toimivaa tukiverkostoa kutsutaan toisinaan nimellä fanipojat (engl: ”fanboys”). He muodostavat verkon, jossa tietyt keskeiset toimijat välittävät Isisin ideologian mukaisia viestejä. Eräs tällaisista henkilöistä on Australiassa asuva, Koraaniin erittäin syvällisesti perehtynyt hengellinen opettaja Musa Cerantonio.

Atlantic-lehden toimittaja Graeme Wood tavoitti Isis-opettajan ja onnistui saamaan häneltä haastattelun. Tämä kertoi, että nuoria saadaan mukaan yksinkertaisilla kysymyksillä:

– Haluatko tosissasi elää lopun elämästäsi kotikaupungissasi, syöden samaa ruokaa, katsellen jalkapalloa telkkarista? Haluatko, että noissa asioissa on elämäsi koko sisältö?

– Vai haluatko mukaan ihmiskunnan historian tärkeimpään koitokseen, apokalyptiseen taisteluun?

MATIAS TURKKILA

Muutos 18.11.2015 klo 15:05 – väärä linkki korjattu.