Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Jalonen: Avioerolapsi menettää liian usein toisen vanhempansa

11.03.2015 |15:08

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalosen mielestä lapsen etu ei aina toteudu avioeron jälkeen, eikä vanhempiakaan aina kohdella tasapuolisesti.

Jalosen mielestä lapsen huoltoa, tapaamista ja elatusta koskevaa lainsäädäntöä pitäisi kehittää nykyistä paremmaksi. Esimerkiksi lapsen tapaamisesta koituvat matkakustannukset pitäisi jakaa nykyistä oikeudenmukaisemmin vanhempien kesken. Nykyään etävanhempi maksaa nämä kustannukset yksin, ja ne voivat olla huomattavat esimerkiksi toiselle paikkakunnalle matkustamisen johdosta.

– Pahinta on kuitenkin se, että nykylainsäädäntö mahdollistaa edelleen sen, että yksi vanhempi vieraannuttaa lasta toisesta vanhemmasta. Lähivanhempi saattaa esimerkiksi estää lasta tapaamasta etävanhempaansa.

Vieraannuttaminen kriminalisoitava

Jalosen mukaan parkkipaikat ovat perjantaisin täynnä “etäisejä”, jotka ovat ajaneet vaikkapa Kainuusta Vantaalle, ja joille sitten kerrotaan, että lapsi onkin kipeä. Asian voisi hänen mielestään ratkaista esimerkiksi kriminalisoimalla vieraannuttamisen, kuten Ruotsissa on jo tehty.

– Sukupuoli vaikuttaa edelleen vanhemman asemaan ja kohteluun eron jälkeen, ja lapsen etu voi tässä unohtua. Näin ei pitäisi olla.

Elatusmaksut uusiksi

Jalonen mielestä myös elatusta koskevaa lainsäädäntöä pitää muuttaa. Elatusmaksun ns. kohtuullistaminen jää usein tekemättä toisen vanhemman vastustuksesta johtuen.

– Niissä tapauksissa, joissa kohtuullistamista haluava vanhempi ei syystä tai toisesta voi itse hakea kohtuullistamista, viranomaisen pitäisi tehdä se. Laki kyllä mahdollistaa tämän, mutta tätä mahdollisuutta ei käytetä tarpeeksi.

– Sekään ei toimi, että elatusmaksun indeksikorotuksen laskeminen on elatusvelvollisen vastuulla. Toimenpide jää usein tekemättä ja johtaa pahimmillaan useiden vuosien indeksikorotusten perimiseen kerralla, Jalonen sanoo ja jättäisi laskemisen viranomaisten tehtäväksi.

Jalonen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat