Virolaiset yritykset käyttävät Euroopan unionin niin sanottua yhdistelmälupadirektiiviä törkeästi väärin, väittää perussuomalainen EU-vaaliehdokas Jani Kolehmainen. Virolaisia houkutellaan alepalkalla Suomeen töihin. Kolehmaisen mukaan virolaisyrityksissä työntekijöille kerrotaan, että heidän on laskettava suomalainen lapsilisä osaksi palkkaansa.

Yhdistelmälupadirektiivi edellyttää, että Suomessa työskentelevä EU-maan keikkatyöntekijä saa lapsilisää, vaikka hänen lapsensa ei edes asuisi Suomessa. Perussuomalaiset ovat arvostelleet voimakkaasti yhdistelmälupadirektiivia.

Väärinkäytökset voidaan Kolehmaisen mukaan lopettaa vain lakkauttamalla yhdistelmälupadirektiivi. Suomen kokoisella pienellä maalla ei hänen mukaansa ole varaa maksaa lapsilisiä ja muita sosiaalisia etuuksia muiden EU-maiden kansalaisille. Lapsilisät ja muut sosiaalietuisuudet on ansaittava.

– Näitä etuuksia pitäisi maksaa vasta sellaiselle henkilölle, joka on työskennellyt kokoaikaisesti Suomessa vähintään kolme vuotta, EU-ehdokas vaatii.

Hän arvioi, että suomalaisten lapsilisät ja muut sosiaalietuudet joudutaan muuten leikkaamaan murto-osaan nykytasosta.

PS VERKKOTOIMITUS