Perussuomalaisten perhepoliittisen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Maria Lohela kiinnitti huomionsa lapsilisien valumiseen ulkomaille.

– Kelan tilastojen mukaan Suomesta maksettiin vuonna 2013 ulkomailla oleville ulkomaalaisille lapsilisiä ja kotihoidon tukea yhteensä yli kolme miljoonaa euroa. Lisäksi etuuksia luonnollisesti maksetaan myös ulkomaalaisten perheiden täällä asuville lapsille. Vuonna 2013 näiden etuuksien suuruus oli lähes 80 miljoonaa euroa, Lohela muistutti.

Hallitus päätti kehysriihessään leikata lapsilisiä 110 miljoonaa euroa.

Yhdistelmälupadirektiivi siirtää lapsilisiä ulkomaille

Suomessa on ollut perinteisesti pohjoismainen asumisperusteinen sosiaaliturva, joka on eurooppalaisittain harvinaisuus. Mutta EU:n paineissa tähän on tullut ja tulossa muutoksia.

– Perussuomalaiset ovat vastustaneet ns. yhdistelmälupadirektiiviä, jolla avataan suomalainen sosiaaliturva koskemaan myös maassamme työskentelevien, kolmansista maista tulevien ulkomaalaisten perheitä, Lohela totesi.

Hän sanoi perussuomalaisten tienneen, että koska sosiaaliturvamme on jo muutenkin vaikeuksissa, meidän tulisi kynsin ja hampain pitää kiinni perinteisestä sosiaaliturvan perusteesta.

– Näin ei kuitenkaan eduskunnan enemmistö halunnut. Nyt olemme tilanteessa, jossa sosiaaliturvaamme jaetaan kasvavassa määrin muiden maiden kansalaisille. Me maksamme ja leivomme tämän kakun verovaroin, minkä jälkeen sitä jaetaan muille. Onko tämä oikein ja kohtuullista, Lohela kysyi.

– Perussuomalaiset eivät hyväksy tällaista kehitystä. Vastustamme voimakkkaasti sitä, että EU on sisämarkkinoiden varjolla ulottanut lonkeronsa sosiaaliturvaamme, jonka piti olla kansallisen toimivallan piirissä, Lohela moitti.

Veli-Pekka Leskelä