Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Jäsenmaat riitelevät turvapaikanhakijoiden jyvityksestä – EU-rahat Italiassa mafiosojen taskuihin

08.06.2017 |12:18

EU-maat eivät ole edenneet suunnitellusti yhteiseen ratkaisuun siitä, mitä unionin alueelle tulleille turvapaikanhakijoille pitäisi tehdä. Lisäksi EU-tukirahat Italialle ovat valuneet jälleen kerran järjestäytyneelle rikollisuudelle.

EU on myöntänyt Italialle lisärahoitusta, jotta maa voisi selvitä maahan pelastetuista turvapaikanhakijoista. EU:n turvapaikanhakijoiden ongelmista kirjoitti Politico.

Itäiset EU-maat vastustavat

EU-maiden oli määrä päästä turvapaikka-asiassa lopputulokseen kesäkuun loppuun mennessä. Maat tekivät aikeen viime vuoden joulukuussa. Diplomaatit kertovat, että aika ei riitä enää annettuun aikarajaan. Eri EU-mailla on liian erilaiset intressit. Turvapaikanhakijoiden vuolaaseen virtaan joutuneet maat toivovat pakkoon perustuvaa turvapaikanhakijoiden jyvitystä eri unionin jäsenmaihin. Etupäässä itäiset EU-maat taas vastustavat turvapaikanhakijoiden vastaanottamista.

EU-jäsenmaat runttasivat heinäkuussa 2015 lävitse enemmistöpäätöksellä esityksen, jonka mukaan Kreikasta ja Italiasta tulisi jyvittää 160 000 turvapaikanhakijaa eri EU-maihin. Suomi vastusti päätöstä äänestämällä tyhjää. Turvapaikkaa hakeneista vain kahdeksasosa on jyvitetty.

Italialaismafia haistanut rahan tuoksun

Politico kirjoittaa, että turvapaikanhakijoiden saapuminen Italiaan on luonut lähes viiden miljardin euron liiketoimen. Tämä on houkuttanut järjestäytynyttä rikollisuutta.

Politico lisää, että italialaismedian mukaan rahoitusta on tullut myös EU:lta. Italialaissyyttäjien mukaan muun muassa muonahuoltoon tarkoitettuja varoja on kadonnut. Osa saapuneista turvapaikanhakijoista on jäänyt muonittamatta ja muillekin on tarjottu ruokaa, joka on syyttäjien mukaan lähinnä sikojen rehua.

Italiassa EU-rahat ovat ennenkin saattaneet päätyä järjestäytyneen rikollisuuden lompakoihin. EU:n tukirahoja on sisäisen tutkinnan mukaan suunnattu jopa etsintäkuulutetuille rikollisille vuoden 2013 L’Aquilan maanjäristyksen jälkeisen jälleenrakennuksen yhteydessä. Osa jälleenrakennetuista taloista todettiin jopa hengenvaarallisiksi. Euroopan komissio on kuitenkin kiistänyt sisäisen tutkinnan väitteet.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Yle lopetti kuin seinään jatkouutiset Venäjää myötäilevästä kansanedustaja Kimmo Kiljusesta – PS-valtuutettu vaatinut somessa jo 76 päivää putkeen Ylen toimitusta tekemään työnsä

04.03.2025 |19:36
3.
Suomen uutiset logo

Putin pelkää Ukrainan rintamalta kotiin palaavia sotilaita – taisteluiden traumatisoimat sotilaat voivat haastaa virallisen totuuden sodasta

04.03.2025 |11:51
5.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttoministeri piipahti ongelmalähiössä – pukeutui luodinkestäviin liiveihin

07.03.2025 |08:46
9.
Suomen uutiset logo

Trump puhui kongressille rajaturvallisuudesta, woken päättymisestä, transurheilusta, tulleista – republikaanit mielissään, demokraatit harmissaan, protestoinut demokraattiedustaja poistettiin salista

05.03.2025 |22:40

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää