

Elisabet II vieraili Washingtonissa Sunderlandissa vuonna 1977. Kuva: Wikipedia.
Jos humanismi on lempeää ihmiskeskeisyyttä, miksi feministinen woke-professori toivottaa Elisabetille ”tuskallista kuolemaa”?
Uutiset Ison-Britannian kuningatar Elisabetin terveyden tilan heikkenemisestä herkistivät maailman torstaina. Kaikki eivät kuitenkaan suhtautuneet kuningattareen myötätunnolla. Antirasistiksi ja feministiksi julistautuva amerikkalainen kielitieteiden professori Uju Anya toivotti kuningattarelle Twitterissä ”tuskallista”, ”piinaavaa” kuolemaa. Kun kuningattaren ilmoitettiin kuolleen, Anya jatkoi haudalla tanssimista uusilla rienauksilla. Twitter poisti fyysistä tuskaa toivottaneet twiitit yhteisönormien vastaisina. Anya ei kuitenkaan ollut yksittäistapaus. Eri yliopistojen palkkalistoilla olevia aktivistitutkijoita liittyi rienaukseen ja oikeutti sitä kolonialismin vastustamisella. Kolonialismin historiaan erikoistuneen professori Matthew Smithin mukaan aktivistit haukkuvat nyt väärää puuta. Kolonialismi ajoittui ennen kaikkea Elisabetia edeltäneeseen maailman aikaan. Kuningattaren valtakaudella Iso-Britannia pikemminkin luopui siirtomaistaan ja edesauttoi niiden itsenäistymistä.
Ison-Britannian kuningatar Elisabet II:n kuolema on koskettanut koko maailmaa. Erityisesti länsimaiset merkkihenkilöt ja vaikuttajat ovat osoittaneet surunvalittelujaan ja jakaneet lämpimiä muistojaan kuningattaresta. Eräät korkeassa asemassa olevat woke-aktivistit eivät kuitenkaan epäröineet käyttää tilaisuutta hyväkseen häijyyn provokaatioon.
Kun uutiset 96-vuotiaan kuningattaren äkillisesti heikentyneestä terveyden tilasta levisivät maailman medioissa torstaina, amerikkalainen professori Uju Anya twiittasi toivovansa hänelle ”tuskallista” kuolemaa:
”Kuulin, että ryöstelevän, raiskaavan ja kansanmurhaavan imperiumin päämonarkki tekee kuolemaa. Olkoon hänen kärsimyksensä tuskallinen.”
Anya on kielitieteiden professori Carnegie Mellon -yliopistossa Pittsburghissa Pennsylvanian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Hänen erikoistumisalaansa on ”tummaihoisuus monikielisyydessä”. Twitterin esittelytekstissä hän ilmoittaa olevansa antirasisti ja feministi. Tällä hetkellä Anyan tilillä on n. 170 000 seuraajaa.
Hieman ennen kuningattaren kuolemaa torstai-iltana Anya jatkoi provosoivaa twiittailuaan:
”En toivo hänen kuolevan. Hän tekee kuolemaa jo valmiiksi. Toivon hänelle tuskallisen piinaavaa kuolemaa, jollaista hän on aiheuttanut miljoonille ihmisille.”
Twitter poisti päivityksen yhteisönormien vastaisena. Fyysisen vahingon toivominen on alustan sääntöjen vastaista.
Ennen ylläpidon puuttumista päivitykseen se oli jo ehtinyt herättää laajaa kansainvälistä huomiota. Amazonin perustaja, maailman kolmanneksi rikkain mies Jeff Bezos ihmetteli Anyan päivitystä: ”Tämä on siis joku, joka oletetusti kehittää maailmaa työkseen? Ei siltä vaikuta. Wow!”
Uutiset kuningattaren kuolemasta eivät suinkaan hillinneet Anyaa. Kun kuningattaren kuolema oli vahvistettu virallisesti, Anya lisäsi kierroksia entisestään:
”Jos joku odottaa minun osoittavan jotain muuta kuin halveksuntaa monarkille, joka hallitsi valtiota, joka tuki kansanmurhaa, jossa puolet perheestäni surmattiin ja kyyditettiin sekä aiheutettiin muita seurauksia, joiden kanssa ihmiset kamppailevat yhä, niin se on turha toivo.”
Professorin uhoaminen ei jäänyt pelkkään kuningattaren haudalla tanssimiseen. Anya uhosi myös häntä aiemmin kommentoineelle Bezosille: ”Jokainen, jota sinä ja suunnaton ahneutesi ovat vahingoittaneet tässä maailmassa, voisi muistella sinua samalla tavalla kuin muistelen siirtomaasortajiani.”
Anya syntyi Nigeriassa, joka oli Ison-Britannian siirtomaa vuoteen 1960 asti. Hän muutti Yhdysvaltoihin ollessaan 10-vuotias ja opiskeli sekä Brownin että Kalifornian yliopistoissa.
Kohuprofessorin nykyisen työnantajan, Carnegie Mellon -yliopiston edustaja kommentoi New York Post -lehdelle, etteivät he suvaitse työntekijänsä tuoretta vihakirjoittelua. Yliopistolta ilmoitettiin, etteivät Anyan lausumat edusta yliopistoinstituution arvoja tai sen toivomaa keskustelukulttuuria.
Kritiikistä huolimatta Anyan päivitykset saivat rinnalleen muita saman henkisiä vaikuttajia kuittailemaan kuningattaren kuolemasta. Washington Post -lehden politiikan toimittaja Eugene Scott ihmetteli, että jos nyt ei ole oikea hetki puhua kolonialismin varjopuolista, niin milloin sitten.
Myös Michiganin yliopiston englannin kielen professori Ebony Elizabeth Thomas provosoi Twitterissä: ”Se, että siirtomaataustaisille ihmisille kerrotaan, miten heidän tulisi suhtautua sortajansa terveydentilaan ja hyvinvointiin on kuin käskisi kanssaihmisiäni ylistämään Etelävaltioita.”
Zimbabwelaistaustainen valokuvaustaiteen apulaisprofessori Zoé Samudzi Rhode Islandin taidekorkeakoulusta twiittasi kuningattaresta: ”Ensimmäisenä brittisiirtomaan ulkopuolella syntyneenä perheeni edustajana tanssisin jokaisen kuningasperheen edustajan haudalla, jos vain mahdollista. Erityisesti hänen”.
Identiteettipoliittinen aktivismi maalaa yksipuolista ja jopa vääristelevää kuvaa historiasta. Edesmennyt kuningatar Elisabet II oli Ison-Britannian pisimpään hallinnut monarkki. Valtaan astuessaan hän peri imperiumin, jolla oli vielä lukuisia siirtomaita ympäri maailmaa. Elisabetin valtakaudella Iso-Britannia kuitenkin luopui siirtomaistaan ja mahdollisti näiden itsenäistymisen.
Kolonialismin ja orjuuden historiaan erikoistunut London University Collegen professori Matthew Smith näkee, että ilkeät kommentit haukkuvat väärää puuta:
”Näkisin, että kun ihmiset laukovat näitä kommenttejaan, he eivät varsinaisesti ajattele kuningatar Elisabetia. He miettivät brittien monarkiaa instituutiona, ja miten se on ollut kytköksissä sortoon, pakkotyöhön, erityisesti afrikkalaiseen pakkotyövoimaan, luonnonvarojen riistämiseen ja näiden alueiden hallintaan. Tähän ihmiset viittaavat. Ja nuo ovat asioita, jotka olivat olemassa ennen kuningatar Elisabetia.”
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ohiolainen yliopisto tuomittiin 36 miljoonan dollarin korvaukseen perättömästä rasismisyytöksestä – myymälävarkaiden pidätys leipomossa oli yliopiston mukaan rasismia

Uutteraa uhriutumista, militanttia suvaitsevaisuutta, pöyhkeän eliitin ”parempaa” vihaa – Woken lyhyt historia
Viikon suosituimmat

Helsinki tukee vaivihkaa Elokapina-aktivismia: Kaupungin nuorisopalvelujen viestijärjestelmässä haetaan keräysapua ja kaupungille kuuluvia tarvikkeita mielenosoittajien käyttöön
Helsingin kaupungin työntekijöiden viestiryhmissä vellova Elokapina-myötäily saattaa näyttäytyä sympaattisena, mutta asia on ongelmallinen. Kaupunki on julkinen toimija, ja sen työntekijöiltä voidaan lähtökohtaisesti odottaa neutraalia lähestymistapaa aktivistien kuohuntaa kohtaan.

Halla-aho tiivisti Kultarannassa maailman muutoksen: Suurin osa maailman ihmisistä elää hyvin erilaisissa arvojärjestelmissä, eikä heillä ole mitään aikomusta muuttua kaltaisiksemme
Länsimaat ovat vain yksi osa maailmaa, joka nyt on kivuliaassa muutoksen tilassa. Aika entinen ei enää palaa, vaikka kuinka sitä haluaisimme. Sodankäynti ja hyökkäykset eivät nekään välttämättä lopullisesti ratkaise ongelmia. - Ulkoisella hyökkäyksellä on kuitenkin taipumus yhdistää kansalaisia oman hallintonsa taakse, tiivisti puhemies Jussi Halla-Aho ihmisluonteen peruspiirteen valtiossa kuin valtiossa.

Antikainen: Vasemmistoliiton Honkasalo puolustaa Irania, joka vainoaa naisia, tappaa toisinajattelijoita ja havittelee ydinasetta
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen arvostelee jyrkästi Veronika Honkasalon (vas.) tuoretta ulostuloa, jossa tämä vaatii Suomea tuomitsemaan Israelin iskut Iraniin. Antikaisen mukaan Honkasalon kirjoitus myötäilee käytännössä Irania jättämällä täysin huomiotta sen, miksi Israel iski ja mitä Iran edustaa.

Tutkimus: vasemmiston ajattelu on oikeistoon verrattuna kapeampaa ja jyrkempää – vasemmiston parissa vallitseva uskomusjärjestelmä sisälsi lähes yksinomaan äärimmäisiä asenteita
Tuore tutkimus paljastaa rakenteellisia eroja Yhdysvaltojen poliittisen vasemmiston ja oikeiston välillä. Tutkijat havaitsivat, että demokraattien poliittiset asenteet ja siihen liittyvä identiteetti ovat keskittyneempiä ja rakentuvat usein äärimmäisille näkemyksille. Vastaavasti republikaanien joukossa esiintyy laajempaa mielipiteiden kirjoa. Tämä viittaa siihen, että poliittinen oikeisto saattaa tällä hetkellä sallia suuremman ajattelun moninaisuuden kuin vasemmisto – ainakin tietyissä polttavissa kysymyksissä. Tutkijat kuitenkin varoittavat tekemästä liian hätäisiä johtopäätöksiä ja peräänkuuluttavat aiheesta lisätutkimusta.

Virallinen Suomi ei ole koskaan tehnyt kattavaa selvitystä maahanmuuton kokonaiskustannuksista, mutta nyt tekee – Purra ilmoitti asiasta kyselytunnilla

Li Andersson haluaa ilmastotoimet laskettavaksi osaksi puolustusmenoja – Antikainen: ”Onko vasemmisto menettänyt viimeisetkin järjenrippeensä?”
Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja nykyinen Euroopan parlamentin jäsen Li Andersson ehdottaa Kultaranta-keskustelujen ohessa, että ilmastotoimet tulisi laskea osaksi puolustusmenoja, jotta Suomi voisi saavuttaa Naton puolustusmenotavoitteen ilman, että määrärahoja lisättäisiin varsinaiseen maanpuolustukseen.

Lue ja katso Teemu Keskisarjan hurja, voittoisa ehdokaspuhe – ”Pullistakaamme lihakset, nostakaamme nyrkit”
Kansanedustaja Teemu Keskisarja (ps.) tavoitteli ensimmäisen varapuheenjohtajan tehtävää Lahden puoluekokouksessa. Hän piti puolueväelle energisen puheen.

Purra: ”mitä luulette, miltä näyttäisi rajalla, velkakuormassa, wokessa, Migrissä, lipputangossa, bensatankissa, mikäli vallassa olisivat pari Anttia kera vihreiden ja vasemmistoliiton?”
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että Suomi on onnekas juuri nyt, koska perussuomalaiset kantaa vastuuta vaikeina aikoina. - Vai mitä luulette, miltä näyttäisi rajalla, velkakuormassa, wokessa, Migrissä, lipputangossa, bensatankissa taikka suomalaisessa kunniassa, mikäli vallassa olisivat pari Anttia kera vihreiden ja vasemmistoliiton? Moni ei uskalla ajatellakaan, miltä se näyttäisi.

Iran uhkaa Israelia ja sen tukijoita – Musk aktivoi Starlinkin Iranissa
Iran vastasi Israelin iskuihin laukaisemalla satoja ohjuksia ja drooneja Israelia kohti sekä uhkasi myös Israelin liittolaisia. Yhdysvallat ja Jordania auttoivat Israelia hyökkäysten torjumisessa, ja Starlink aktivoitiin Iranissa kansalaisten internet-yhteyksien turvaamiseksi.

Perussuomalainen Nuoriso: Suomessa on liikaa suomenruotsalaisia eturyhmäpoliitikkoja
Perussuomalainen Nuoriso on noteerannut RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutzin esittämän huolen siitä, että Suomessa olisi liikaa "rasisteja". - Haluamme vastata tähän lausuntoon nostamalla esiin toisen Suomea koskettavan ongelman. Suomessa on nimittäin huomattavasti sellaisia suomenruotsalaisia poliitikoita, jotka edistävät ruotsin- ja suomenkielisten välistä segregaatiota ja häikäilemättömästi edistävät oman sosioekonomisesti etuoikeutetun väestö- ja kieliryhmänsä etuja muiden väestöryhmien kustannuksella.