Perussuomalaisten kansanedustaja ja kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola ei saanut syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Valtakunnansyyttäjä syynäsi hänen romanikerjäläisiä koskeneen kirjoituksensa, ja teki syyttämättäjättämispäätöksen. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä STT.

– Oikeus on voittanut taas, kuten Hassisen Kone lauloi aikanaan, Eerola kommentoi Itä-Savo-lehdelle tyytyväisenä.

Ei kieloja, ei lanttia

Tutkintapyyntö koski Eerolan 2017 heinäkuussa tekemää Facebook-kirjoitusta. Eerolan kolmannessa persoonassa kirjoitettu päivitys kuului kokonaisuudessaan seuraavasti:

”Juho Eerola .. ei ole koskaan ostanut yhtään isoa numeroa. En myöskään kieloja, enkä etenkään ole antanut lanttia kerjäläiselle.

Sen sijaan olen katsonut halveksuvasti, sylkäissyt mielenosoituksellisesti, tai muutaman kerran jopa kaivanut pankkikorttini esiin ja tarjonnut sitä maksuvälineeksi.

Jokainen, joka näitä ryökäleitä tukee, tukee myös laitonta pillerikauppaa/ muuta rikollisuutta. Jos kaikki toimisivat kuten minä, häipyisivät nämä maallemme täysin hyödyttömät rikolliset sinne minne kuuluvatkin. Eli romanit Romaniaan.”

Eerolan kiistanalainen oli saanut pontta Ylen julkaisemasta uutisesta, jossa kerrottiin että 20 Romanian kansalaista on vangittu epäiltyinä törkeästä huumausainerikoksesta. Uutisessa kerrottiin pillereiden katukaupan riistäytyneen täysin käsistä.

Suomen Uutiset kertoi asiasta heinäkuussa 2017.

Eerola: Tyyli ei muutu

Eerola kertoi, ettei hän aio muuttaa tyyliään jatkossa.

– Tämä ei vaikuta Facebook-kirjoitteluuni tai muihin ulostuloihini. Samalla linjalla jatketaan, räväkästä tyylistään tunnettu Eerola kommentoi Itä-Savo-lehdelle

Halla-aho: naurettavaa, että tällaiset asiat rikoslaissa sotarikosten alla

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi päätöstä omilla sivuillaan.

– Hyvä näin. Normaalissa yhteiskunnassa tällaiset tutkintapyynnöt menisivät kuitenkin suoraan roskakoriin, Halla-aho toteaa.

Halla-ahon mukaan Rikoslain ”Kiihottaminen kansanryhmää vastaan”-kohta kriminalisoi mielipiteen, jossa panetellaan tai solvataan jotakin ihmisryhmää.

– Rikokseen siis syyllistyy, vaikka ei uhkaisi ketään tai yllyttäisi mihinkään. Riittää, että sanoo rumasti. Lisäksi lakia ei sovelleta kirjaimellisesti, vaan ainoastaan tietyt ihmisryhmät on nostettu kritiikin yläpuolelle ja suojattu vääriltä mielipiteiltä, eikä kenellekään ole selvää, mikä kaikki on ”solvaamista” tai ”panettelua”.

Rikoslain kiihottamispykälä rapauttaa Halla-ahon mukaan mielipiteen- ja sananvapautta, ihmisryhmien tasa-arvoa lain edessä sekä ennen kaikkea oikeusvarmuutta, koska kukaan ei tiedä ennen tekoon ryhtymistä, onko se laillinen vai laiton. Tämä taas johtaa ennakko- ja itsesensuuriin varmuuden vuoksi.

Tuomitaanko ”sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan” 240 euron sakkoja?

– Lisäksi pykälästä tekee naurettavan se, että luvun otsikko on ”Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan”. Itse olen saanut 240 euron sakot kirjoittamalla somaleista samaa, mitä sanomalehti Kaleva kirjoitti suomalaisista ilman seuraamuksia. Tuomitaanko ”sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan” 240 euron sakkoja?

Kantelija pettynyt

Tutkintapyynnön Eerolasta tehnyt savonlinnalainen Rikhard Blomerus kertoi Itä-Savo-lehdelle olevansa pettynyt päätökseen.

SUOMEN UUTISET

Tagit