Matkailu- ja ravintola-ala joutuvat työvoiman suhteen tiukan paikan eteen, kun elinkeinotoimintaa hiljalleen avataan. Kansanedustaja Vilhelm Junnila on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, jotta yhteiskunnan normalisointi sujuisi mahdollisimman jouhevasti.

– Monet matkailu- ja ravintola-alan yritykset tekevät tuloksensa kesällä, jolloin työvoiman tarve on suurinta, eikä heillä ole koronapandemian vuoksi varaa maksaa lomarahoja heti elinkeinotoiminnan taas avauduttua tai jatkaa työntekijöiden pitämistä kotona. Esimerkiksi hotellit ovat hätää kärsimässä, Vilhelm Junnila kertoo haasteista.

Väliaikainen muutos

Nykylain mukaan kesälomat tulee pitää 30.9. mennessä. Lakialoitteella lomakautta pidennettäisiin vuoden loppuun saakka. Vuosiloman siirtämisen tulee perustua todelliseen ja perusteltuun tarpeeseen.

– Muutos antaisi joustoa työnantajalle työvoiman mitoituksessa, ehkäisisi lomautuksia ja mahdollistaisi työntekijöille työssäolon heti pandemian päätyttyä. Monen perheen matkat ovat tänä vuonna peruutettu. Muutoksella he voisivat jouhevasti siirtää lomansa myöhempään ajankohtaan. Yhteiskunnan normalisoimiseksi tarvitsemme mahdollisuutta joustoon, Junnila perustelee.

Lakialoitteessa esitetty väliaikainen lakimuutos tukee nykyisen vuosilomalain 27 §:ää, jonka mukaan työnantaja ja työntekijä voivat sopia 18 päivää ylittävän osan lomasta pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen säästövapaana. Ilman sopimustakin työntekijällä on oikeus säästää 24 päivää ylittävä osa vuosilomastaan, jos siitä ei aiheudu työpaikan tuotanto- ja palvelutoiminnalle vakavaa haittaa. Muutos olisi voimassa 31. päivään joulukuuta 2020 asti. Ehdotettua lakia sovellettaisiin vuoden 2020 lomakauteen.

SUOMEN UUTISET