Kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, onko hallitus tietoinen siitä, että Inkoon voimalaitoksen sulkeminen lisää maamme riippuvuutta tuontisähköstä ja mahdollisesti nostaa sähkön hintaa Suomessa. Hän kysyy myös, miten hallitus aikoo huomioida huoltovarmuuskysymykset, mikäli Inkoon laitos suljetaan.

Valtionyhtiö Fortum ilmoitti kesäkuun alussa, että se saattaa lopettaa Inkoon hiilivoimalaitoksen toiminnan, koska laitos ei yhtiön mukaan ole ollut kannattava. Todellinen syy laitoksen sulkemiselle saattaa Niinistön mukaan kuitenkin olla toisaalla. Inkoon laitoksen merkitys varavoiman tuottajana turvaamassa sähkön saatavuutta ja säätelemässä sähkön hintaa on ollut merkittävä. Fortum saisi enemmän tuottoa sähkön huippukulutuksen aikaan, mikäli yksi sähkön hinnankohoamisen este, eli Inkoon voimalaitos, olisi pois pelistä.

Säätövoiman tarve Suomessa kasvaa tulevaisuudessa, kun esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaa lisätään. Siksi Inkoon voimalaitosta ei Niinistön mielestä pidä hätiköidysti lopettaa. Laitoksen sulkeminen tekisi Suomesta nykyistä riippuvaisemman tuontisähköstä ja nostaisi sähkön huippukulutuskauden hintoja vähintään siihen saakka, kunnes Olkiluodon ydinvoimalan kolmas reaktori saadaan tuotantokuntoon.

PS VERKKOTOIMITUS