

Jussi Niinistö: Ranska teki historiallisen esityksen
Ranska teki historiallisen esityksen, kun se kolme viikkoa sitten otti käyttöön EU:n yhteisvastuulausekkeen. Niin arvioi puolustusministeri, varapuheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan toimittajaseminaarissa Helsingin Säätytalossa.
– Vastaavaa ei ole ennen tehty. Kokous oli poikkeuksellinen, Niinistö muisteli kolmen viikon takaista EU:n puolustusministerien kokousta Brysselissä.
– Se oli historiallinen, koska tuossa kokouksessa Ranskan puolustusministeri Le Drian esitti muiden EU-maiden avunannon velvoitteeseen perustuvan avunpyynnön. Vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut, vaikka Lissabonin sopimukseen sisältyvät avunantovelvoitteet ovat olleet jo monta vuotta voimassa. Kyse on poikkeuksellisesta menettelystä, mutta toki poikkeukselliset olivat olosuhteetkin Ranskan päätöksen takana, Isis-järjestön terrori-iskujen sarja Pariisissa, Niinistö kertoi.
Hän sanoi, että useimmat odottivat Ranskan pyytävän apua perussopimukseen liittyvän solidaarisuuslausekkeen numero 222 nojalla: se velvoittaa jäsenvaltiot yhteisvastuuseen tilanteessa, jossa jäsenmaassa tapahtuu terrori-isku tai jokin luonnon tai ihmisen aiheuttama suuronnettomuus.
Monet arvelivat, että Ranska vetoaa nimenomaan tähän ensisijaisesti sisäisen turvallisuuden parantamiseen tähtäävään lausekkeeseen.
– Ranska kuitenkin päätti toisin: se vetosi nimenomaan keskinäisen avunannon velvoitteeseen pykälään 42.7, joka on tarkoitettu tilanteisiin, jossa jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.
– Ranskan päätös samoin kuin päätöksen yhteydessä käytetty voimakas sotaretoriikka, puhe terrorismia vastaan, ovat jälleen yksi osoitus siitä, että rajat sisäisten ja ulkoisten uhkien välillä ovat murenemassa, Niinistö tulkitsi.
Raja katoaa ulkoisen ja sisäisen uhan väliltä
Sama ilmiö on nähty Ukrainan kriisin yhteydessä.
– Tämä on tietenkin asia, joka täytyy Suomenkin kokonaisturvallisuusajattelussa ottaa huomioon, Niinistö korosti.
Keskinäisen avunannon perusteella Ranskalle annettavasta avusta päätetään kahdenvälisesti kunkin jäsenmaan kanssa. Tärkeintä terrorismin vastaisessa taistelussa on poliisien välinen yhteistyö sekä tiedustelutietojen vaihto.
– Ranskan pyynnössä oli kuitenkin kyse nimenomaan puolustuksen alla annettavasta avusta, Niinistö painotti.
Ranska ei pyytänyt apua rajojensa sisällä käytävään taisteluun terrorismia vastaan. Sisäisestä turvallisuudestaan he huolehtivat itse. Ranska pyysi apua Isisin nujertamiseen. Siihen Ranska pyrkii sotilaallisella voimalla.
Suomi ei lähde sotimaan, mutta kriisinhallinta käy
Niinistön mukaan julkisuudessa liikkui hieman väärääkin tietoa siitä, miten Suomi voi auttaa hädässä olevaa EU-maata. On totta, ettei Suomi voi lähettää joukkoja taistelemaan, mutta jotakin voi Suomikin jo nyt tehdä.
– On totta, että suoraa sotilaallista apua emme voi Ranskaan lähettää, suomalaisia sotilaita partioimaan Pariisin kaduille jahtaamaan terroristeja. Mutta ei meiltä ole sellaista kyllä pyydettykään. Lainsäädäntömme tarjoaa kuitenkin monia mahdollisuuksia Ranskan tukemiseen.
Laki sallii Suomen lähettää kriisinhallintajoukkoja YK:n valtuuttamiin operaatioihin ja poikkeuksellisesti muihinkin kriisinhallintaoperaatioihin, jotka pyrkivät ylläpitämään kansainvälistä rauhaa ja järjestystä. Operaatioita voi johtaa YK, Etyj, EU tai jokin muu kansainvälinen järjestö, jopa Ranska itse voi johtaa kokoamaansa maaryhmää.
– Juridiset mahdollisuudet laajaankin tukeen ovat jo olemassa, Niinistö korostaa.
Joukkoja Maliin?
Todennäköisimmät vaihtoehdot ovat kriisinhallinnan vahvistaminen joko Malissa, Välimerellä tai Irakissa. Siellä Suomi kouluttaa jo kurdien peshmerga-joukkoja 49 sotilaan voimin. Myös Libanonin Unifil-joukkoja voidaan vahvistaa.
Myös Yhdysvallat pyysi äskettäin apua Isisin vastaisiin operaatioihin.
– Uskon, että USA haluaa Suomen jatkavan työtään kurdien peshmerga-joukkojen kouluttajana. Siihen Suomen kanta- ja reservikouluttajat sopivat hyvin, Niinistö arvioi.
Suomi säätää parhaillaan lakeja, joiden nojalla Suomi voisi lähettää joukkoja ulkomaille antamaan sotilaallista apua jos vastaava pyyntö tulee jatkossa. Työryhmän pitäisi saada esityksensä valmiiksi maaliskuun aikana.
Niinistö kertoi, että lakitekniset seikat nousivat esille taannoin, kun Ruotsi etsi vieraita sukellusveneitä Tukholman saaristosta. Suomi ei päässyt auttamaan, vaikka mieli olisi tehnyt.
Niinistö sanoi uskovansa, että jatkossa voisimme lähettää sotilaallista apua mieluummin Ruotsin sukellusveneen etsinnän kaltaisessa tilanteessa kuin että lähtisimme Syyriaan sotimaan.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää