Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) kannustaa kolumnissaan Suomea ja suomalaisia pitämään kiinni omasta puolustuskyvystään.

Uhka aseidenkäytöstä Ukrainassa on todellinen. Venäjä turvaa etujaan. Tilanteessa on historiallisia yhtymäkohtia Georgian sotaa edeltäneeseen tilanteeseen. Venäjän puolustusvoimauudistus on edennyt ja luonut uskoa maan voimaan maailmanpolitiikassa.

Jos tilanne edelleen kärjistyy ja sota syttyy, on Suomen nostettava valmiuttaan. Kriisin eskaloituminen on tällaisissa tilanteissa aina vaarana. Jo tällä hetkellä niin Puolustusvoimissa, puolustusministeriössä kuin Suomen valtiojohdossakin on tehostettu tilannekuvan ylläpitoa. Vielä ei ole joukkojen valmiuden kohottamisen aika.

Sotilaallisesti liittoutumattomana, mutta poliittisesti liittoutuneena maana Suomen on osattava ottaa oppia Ukrainan tapahtumista. Puolustuskykyämme on rapautettu leikkauksilla ja jalkaväkimiinat kieltävällä sopimuksella. Linjaa on muutettava. Suomen on entistä tärkeämpää huolehtia omasta uskottavasta puolustuskyvystään: yleisestä asevelvollisuudesta ja koko maan puolustamisesta. Uusia uhkia on syntynyt, kuten kybersota, mutta Ukraina opettaa meille, että perinteinen voimankäyttö on edelleen mahdollista politiikan jatkeena. On aika laittaa Suomen maanpuolustus kuntoon.

Jussi Niinistö