Ulkoministeriön virkamiehet ylittivät valtuutensa antaessaan selvityksessä lausunnon, jonka mukaan Nato-jäsenyys selkeyttäisi Suomen tilannetta. Tätä mieltä on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö, joka on myös perussuomalaisten varapuheenjohtaja.

Niinistön mielestä virkamiesten raportti jopa mutkistaa Suomen linjauksia.

– Virkamiesten pitää olla tietoisia ulkopolitiikan virallisesta linjasta. Se epäselvensi Suomen linjaa ja oli siten harkitsematon lausunto, Niinistö sanoi keskiviikkoaamuna.

Tuomioja hurjana

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) veti herneen nenäänsä tästä virkamiesten valmistelemasta asiakirjasta, jonka Nato-lausunnosta hän ei ollut tietoinen ja jota hän vastusti. Niinistö ihmettelee, kuinka ulkoministeriössä voi olla kahta linjaa puolustuksen peruskysymyksestä.

– Ulkoministerin vastuulla on, mitä hänen ministeriössään tapahtuu ja tämä on kiusallista hänen kannaltaan, Niinistö totesi.
Niinistö otti asiaan kantaa tilaisuudessa, jossa julkistettiin parlamentaarisen selvitysryhmän raportti Suomen puolustuksen pitkän aikavälin haasteista.

Valiokunnan olisi pitänyt saada tietoa

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) oli juuri hämmästellyt, kuinka valiokunta oli saanut tietää ulkoministeriön tuoreesta linjauksesta vuotona tiedotusvälineiden kautta. Tuomioja vastasi tähän Ylen Ykkösaamussa, että kysehän oli julkisesta asiakirjasta, eli vuodosta ei ollut kysymys.

Salolainen vastasi tähän keskiviikkoaamuna samalla kokouspaikalla, jossa puolustusselonteko luovutettiin. Hän sanoi ulkoasiainvaliokunnan valtiosihteeri Peter Stenlundin sanoneen, että asiakirja piti julkistaa perjantaina eli se on julkinen vasta sitten.

– Ja sittenkin sen tiedon pitäisi tulla ensin ulkoasiainvaliokuntaan meidän tietoomme, Salolainen totesi.

Veli-Pekka Leskelä