Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) kirjoittaa suomalaisten velkataakasta.

Suomen talouden tila ja julkisen velan kasvuvauhti on huolestuttava. Asia on vakava, sillä lakipiste julkisen velan määrässä on saavutettu. Maksettavaa on jo pelkästään velan vuosittaisina korkoina 1,8 miljardia, joten ei ihme jos käsitys rahan ja velan määrästä katoaa.

Hallituksen linjana on ollut velkaantumisen taittaminen. Yritystä on, sillä edessä on leikkauksia muun muassa lapsilisistä ja kotihoidon tuesta. Velan taittamiseen tarvittaisiin paljon mittavampia ja jopa rajumpia toimia.Valtion velan suuruuden avaamiseen tarvitaan selkokieltä, sillä miljardien nollat eivät helposti avaudu. Tarvitaan karkeaa matematiikkaa, jotta velan määrän voi edes tajuta.

Valtion tulot vuonna 2015 ovat 49 miljardia euroa. Menot ovat 54,7 miljardia. Menoja on enemmän kuin tuloja, joten valtio lainaa 4,5 miljardia euroa. Menot ovat järkyttävät – noin 8 prosenttia enemmän kuin tulot. Valtion velkaa on vuoden 2015 lopussa 102 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevissa budjeteissa meidän täytyisi vain säästää.

Hallitus on useaan otteeseen sanonut, ettei se halua sysätä velkoja tulevien sukupolvien maksettavaksi. Velka on kuitenkin heitä odottamassa, sillä meidän elinaikanamme sitä ei makseta.

Kun asuntolainassa velan poismaksuun varataan kolmekymmentä vuotta, valtion velassa tilanne on toinen. Otetaan tavoitteeksi vaikkapa sata vuotta, jolloin säästöä on tehtävä noin 10 prosenttia joka budjetissa. Se tarkoittaa sitä, että jokaisesta seuraavasta budjetista meidän pitäisi säästää yksi miljardi seuraavan sadan vuoden ajan.

Kun teemme säästösuunnitelman, jossa budjetit ovat miljardin ylijäämäisiä, niin valtionvelka on maksettu 100 vuoden päästä. Tahtia voimme toki myös nopeuttaa. Viidenkymmenen vuoden maksuajalla budjetin tulisi olla kaksi miljardia ylijäämäinen.

Selkokielellä ja karkealla matematiikalla vasta tajuaa, kuinka paljon Suomella on velkaa. Järkyttävää.

ARJA JUVONEN