

PS ARKISTO
Juvonen Satakunnan ammattikorkeakoulun geronomitutkinto-ohjelman 15-vuotisjuhlassa: ”Paljon voimme elämässä muuttaa tai valita, mutta vanhenemista emme pääse pakoon”
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen osallistui keskiviikkona Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) geronomitutkinto-ohjelman 15-vuotisjuhlaan, jossa hän piti kansanedustajana ja entisenä opiskelijana juhlapuheen. Juvonen on itse valmistunut geronomiksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta.
Geronomien, kuten muidenkin korkeakoulutettujen, koulutus perustuu tutkimukseen. Koulutuksen tutkimusperusteisuus on tärkeää sosiaali- ja terveyspalvelujen toiminnalle, ja sen merkitys korostuu entisestään sote-sektorin haasteisiin vastaamisessa. Hoidon ja myös hoivan vaikuttavuusperusteisuudelle, näyttöön perustuvuudelle ja toiminnan korkealle eettiselle tasolle on tultava vahva perusta koulutuksesta.
– Opiskelu SAMK:ssa oli hieno kokemus. Monimuotokoulutus antoi mahdollisuuden opiskella hoitotyön ohessa. Opettajilta saatu tuki ja kannustus oli isossa roolissa, ja keskusteluyhteys opettajien ja opiskelijoiden välillä oli hyvää, kertoi kansanedustaja Arja Juvonen juhlapuheessaan.
– Geronomikoulutus tähtää vanhustyön asiantuntijuuteen. Geronomeja työllistyy erityisesti vanhustenhuollon erilaisiin asiantuntijatehtäviin julkiselle ja yksityiselle sektorille, järjestöihin ja säätiöihin. Geronomitutkinnon suorittanut voi hakea myös ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinto-ohjelmaan (YAMK). Vanhustyön kentällä tarvitaan myös hyvää johtamiskulttuuria, ja niitä taitoja saa YAMK-tutkinnon kautta. YAMK-tutkinnon voi suorittaa myös Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
Geronomien koulutusmääriä nostettava
Tutkinnon suorittanut geronomi voi toimia Valviran laillistamana sosiaalihuollon ammattihenkilönä. Tämä laillistaminen saatiin lakiin 1.1.2016. Se oli merkittävä askel geronomien ammattikunnan historiassa ja nosti ammattikunnan viimeistään näkyviin.
– Geronomikoulutuksen opiskelijamäärät ja suoritettujen tutkintojen määrät ovat kasvaneet viime vuosien aikana. Vuosien 2020–2022 aloittajamäärien lisäystä selittää erityisesti aloituspaikkalisäyksiin suunnattu lisärahoitus. Geronomien merkitys ikääntyneessä Suomessa on siis huomattu.
– Opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi, että sosiaali- ja terveysalan koulutuksen koulutusmääriä on yleisesti nostettava. Ammattikorkeakoulujen sopimuskauden 2025–2028 tutkintotavoitteisiin on sovittu tutkintotavoitteiden korotuksista.
Merkitys ikääntyvässä Suomessa kasvaa
Tutkintotavoitteita ei ole määritelty koulutusohjelmatasolla, mutta yleisenä arviona voidaan pitää, että väestön ikääntyessä myös geronomien tarve kasvaa. Korkeakoulut päättävät koulutusmääristä ja uusien opiskelijoiden määrästä oman autonomiansa puitteissa.
– Innostuin opiskelemaan geronomiksi vaihtaessani työpaikkaa suuresta Helsingin kaupungin sairaalasta ryhmäkotiyksikköön, jossa asiakkaina oli muistisairaita ikääntyneitä ja muistisairaita kehitysvammaisia. Tunsin tarvitsevani lisää tietotaitoja juuri siinä vanhustenhoidon murroksessa, kun yksityisiä ja säätiöpohjaisia toimijoita tuli lisää vanhustenhoivan kentälle ja kunnissa ryhdyttiin puhumaan vanhusneuvoloista ja muistipoliklinikoista.
– Turvallinen lääkehoito nousi esille, ja yhteiskunnassa ryhdyttiin puhumaan erityisesti ikääntyneiden tilanteesta. Vanhuksia lääkittiin liikaa ja liian vahvoin lääkkein, Juvonen kertoi juhlapuheessaan.
Ikääntyneiden palvelujen saatavuus turvattava
Juvosen mielestä suurten vanhussairaaloiden vanhusosastojen jälkeen siirtyminen yksiköllisempään vanhustenhoivaan on ollut hyvä asia. Sosiaali- ja terveydenhuollon sektorilla on kuitenkin monia haasteita, ja poliittisten päättäjien on turvattava ikääntyneiden palveluiden saatavuutta niin hyvinvointialueilla kuin valtakunnankin tasolla.
– Erityinen oma huoleni liittyy kotihoidon ja kotipalveluiden saatavuuteen ja riittävyyteen, ympärivuorokautisten hoivapaikkojen riittävyyteen, ikääntyneiden kaatumistapaturmien suuriin määriin ja niiden jälkeisen kuntoutumisen hyvään ja oikea-aikaiseen saantiin, Juvonen sanoi puheessaan.
Vanhuus tulee vääjäämättä kaikille
Geronomikoulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut ovat perustaneet vuoden 2024 alussa ammattikorkeakoulujen ikäosaamisen verkoston. Verkoston koordinaatiovastuu on kiertävä. Vuosina 2024–2025 puheenjohtajana toimii Karelia-ammattikorkeakoulu. Opetus- ja kulttuuriministeriö on osoittanut osana ammattikorkeakoulujen strategiarahoitusta Karelialle rahoitusta verkoston koordinointiin.
– Toivon, että myös Satakunnan ammattikorkeakoulu hyötyy paljon ikäosaamisen verkoston toiminnasta, ja toivon kuulevani mielelläni siitä lisää, kun toiminta vakiintuu, Juvonen sanoi.
– Paljon voimme elämässä muuttaa tai valita, mutta vanhenemista emme pääse pakoon. Se tulee vääjäämättä kaikille. Vanhuuteen on valmistauduttava, ja yhteiskunnan on tehtävä rakenteet, jotka kannattelevat ikääntynyttä. Siellä rakenteissa on myös geronomin paikka.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- geronomikoulutus SAMK geronomit sote-sektori korkeakoulutus väestön ikääntyminen ympärivuorokautinen hoito hoivapaikka kotihoito vanhuspalvelut vanhustenhoito Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Arja Juvonen Kela-uudistuksesta: ”Pidän erittäin tärkeänä ja merkittävänä sitä, että ikääntyneiden lääkäriin pääsyä tehostetaan ja nopeutetaan”
Yli 65-vuotiaat saattavat pian päästä yksityislääkärille julkisen hinnalla. Hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset palautetaan merkittävästi korotettuina. Lisäksi silmälääkäreiden, gynekologien, fysioterapian, hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden korvauksia korotetaan. Omalääkärimalliakin kehitetään Kela-uudistuksen myötä.

Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen avainasemassa sekä ihmisten että sote-palveluiden toimintakyvyn turvaamisessa

Soteuudistuksen harmonisointi leikkaa palkkioita, eikä huonokuntoiselle hoidettavalle ole hoivapaikkaa – Juvonen: Vanhuksille ja omaishoitajille tarjotaan kylmää kyytiä

Ongelmiin on herättävä – Rostila tiukentaisi hoitajien kielitaitovaatimuksia

Juvonen: Hallitus kohdentaa 10 miljoonaa euroa vuosittain sairaanhoitajien ja erityisopettajien täydennyskoulutukseen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.