

Juvosen lakialoitteelle viimein nostetta: Raaseporin onnettomuus vauhditti sotilastapaturmalain etenemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kommentoi Suomen Uutisten suorassa verkkolähetyksessä sotilastapaturmalainsäädännön etenemistä eduskunnassa. Juvosen mielestä on huolestuttavaa, että vaaditaan jopa useampia onnettomuuksia, ennen kuin ongelmiin puututaan ja lakialoitteet etenevät.
Lakialoitteet ovat yksi keino, joilla kansanedustajat voivat nostaa esiin tärkeiksi havaittuja asioita ja näin toteuttaa kansanedustajien tärkeintä tehtävää lainlaatijoina. Haastavin tehtävä lakialoitteen laatimisessa on kannatuksen saaminen yli puoluerajojen ja yli sadan allekirjoituksen kerääminen, jotta aloite saadaan lähtemään lausuntokierrokselle.
Posted by Suomen Uutiset
– Meillä on eduskunnassa ongelmana se, että joskus se lausunnon saaminen kestää kohtuuttoman pitkään. Näin on käynyt kahdelle laatimalleni lakialoitteelle, joista toinen liittyy sotilastapaturma- ja palvelussairauden korvaamisesta annettuun lakiin ja toinen törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista annettujen rangaistusten minimirangaistusten korottamiseen, Juvonen kertoo.
Raaseporin onnettomuus vauhditti
Sotilastapaturmalaki liikahti nyt eteenpäin ikävä kyllä surullisen tapahtuman, Raaseporin vakavan liikenneonnettomuuden siivittämänä. Lausunto on viimein saatu sosiaali- ja terveysministeriöön ja ministeriö on julkisesti kertonut, että lakiin tullaan tekemään muutoksia.
– Se on erittäin tärkeää, koska se kertoo siitä, että epäkohta on huomattu ja se halutaan korjata lakimuutoksella, sanoo Juvonen.
Asevelvollisia kohdeltava yhdenvertaisesti
Vuoden alusta Suomessa astui voimaan laki, jolla huomattavasti parannettiin rauhanturvaajien tilannetta siinä tapauksessa, että heille palveluksen aikana sattuu pysyvä haitta, vamma tai kuolemantapaus. Se on hyvä asia, mutta samalla eräs asevelvollisia koskettava epäkohta jäi käsittelemättä.
– Henkilöt, jotka suorittavat asevelvollisuuttaan armeijassa jäävät tämän korvausvelvollisuuden ulkopuolelle, vaikka Suomessa tapahtuu asepalveluksen aikana joskus hyvinkin vakavia onnettomuuksia. Koska kyseessä on lain säätämä velvollisuus nuorelle, tulee heitä kohdella yhdenvertaisesti myös korvausten osalta, Juvonen toteaa.
Lakialoitteeseen liittyvät asiakirjat ovat vielä salaisia ja niiden sisältö voidaan kertoa julkisuuteen vasta, kun asia on lopullisesti loppuun käsitelty. Tänään valiokunnan kokouksessa päätettiin pyytää vielä sosiaali- ja terveysministeriöltä lisäselvityksiä ja ensi vuoden aikana on tarkoitus selvittää, mitä lakimuutoksia tarvitaan.
Tärkeä aloite pölyttyy ministeriön pöydällä
Juvosen lakialoite törkeiden lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistusten korottamiseksi vuodesta kahteen on jatkoa hänen jo vuonna 2011 tekemäänsä vastaavaan aloitteeseen, joista molemmat keräsivät vaadittavat yli sata allekirjoitusta.
– Se tarkoittaa sitä, että kun lähdetään kahdesta vuodesta, tulee tuomiosta aina ehdoton eikä törkeistä seksuaalirikoksista voisi enää saada ehdollisia tuomioita, sanoo Juvonen.
Juvosen mielestä on huvittavaa, että aloite nyt seisoo ja viipyy ministeriössä. Samaan aikaan kun Juvosen lakialoite lähti lausuntokierrokselle, saatiin eduskuntaan viisikymmentätuhatta allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite aivan samasta aiheesta. Ne pölyttyvät edelleen ministeriössä, jossa ne ovat seisseet jo vuodesta 2015.
– Missä ne viipyvät, sitä on hyvä kysyä ja asettaa kovasti painetta siihen, että valiokunnan on saatava tietää, mikä on oikeuspoliittisen selvityksen sisältö, Juvonen toteaa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää