Poliittinen impotenssi tarkoittaa, päinvastoin kuin seksuaalinen, että hommat seisoo. Laajapohjainen hallituskoalitio, joka on kasattu kapitalisteista kommareihin, näyttääkin kärsivän poliittisesta impotenssista. Täydellisestä kyvyttömyydestä hoitaa kestävyysvajetta. Vuoron perään hallituksen toiselta laidalta heitetään epätoivoisia konsteja, joita hallituksen toiselta laidalta ammutaan alas. Lopputuloksena on plusmiinusnolla ja hallitsematon kaaos. Ristiriitaisia päätöksiä, joilla on saatu aikaiseksi vain negatiivinen ilmapiiri. Valta ei näytä olevan kellään ja johtajuus on hukassa. Huoli tilanteesta näkyy jo avoimina kirjeinä hallitukselle.

Rautaruukin myynti ruotsalaisille kertoo vallitsevasta tilanteesta omalta osaltaan. Valtionyhtiö Solidium tekee niin kuin parhaaksi näkee ja ministerit rähisevät hampaat irvessä. Arhinmäki purkaisi koko sijoitusyhtiö Solidiumin ja Stubb suojelisi sen politiikoilta kokonaan.

Haavisto on lähinnä haavi auki. Voi hyvää päivää. Saman hallituksen ministerit. Totuus löytyy Arhinmäen ja Stubbin esitysten puolesta välistä. Tarvitaan omistajaohjausta.

Toiseksi esimerkiksi käynee valtionyhtiö Itella, joka on ilmoittanut irtisanovansa 1200 työntekijää. Vakituisia työpaikkoja niistä on noin 800. Miten tähän tilanteeseen on päädytty? Osansa varmasti on sähköisellä tiedonsiirrolla, mutta onhan siihen reagoitu koko ajan sen edistymisen yhteydessä. Herää kysymys, onko Itellan johdolla bonusjärjestelmä joka kannustaa pikavoittoihin. Itella on korottanut viime aikoina merkittävästi hintoja. Jakeluhintojen raju korotus uhkaa aiheuttaa mm. toiminnan lopettamisen lukuisille pienille paikallislehdille. Valtion olisikin Itellan omistajana otettava yhtiö suurennuslasin alle. Tarvitaan omistajaohjausta.

Olin perjantaina 24.1 Säätytalolla omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Haaviston järjestämässä seminaarissa. Aiheena oli ”Pääoma jolla on isänmaa – valtio omistajana ja sijoittajana. Seminaari valtion omistajaohjauksen ajankohtaisista teemoista”. Paikalla oli talouden ja politiikan terävintä kärkeä. Omistamisesta keskusteltiin, omistajaohjauksesta ei niinkään. Tilaisuuden parhaaksi anniksi jäikin kahvijonossa hyvähenkinen keskustelu PRO:n Antti Rinteen kanssa ja toverillinen kädenpuristus.

Kaj Turunen
Kansanedustaja (PS), Savonlinna