

PS ARKISTO
Kansanedustaja Keskisarja: ”Rahvas rakastaa äidinkieltään, esivalta ja eliitti näyttävät pirullista esimerkkiä kielenvaihdossa”
Englannin kielen asema kasvaa koko maailmassa, meillä Suomessa jo suomen kielen aseman kustannuksella, ja englannin kielen käyttö usein heikentää suomen kielen käyttömahdollisuuksia. Korkeakoulutuksessa englannin kieli pahimmillaan jo uhkaa mahdollisuuksia suorittaa tutkinto Suomessa omalla äidinkielellään.
Esimerkkejä englannin kielen valta-asemasta ei tarvitse hakea kaukaa: pikaruokaravintola Burger Kingissa on jo arkipäivää, että asiakkaita palvellaan enää vain englanniksi.
Myös korkeakoulutuksessa englannin kieli pahimmillaan jo uhkaa kotimaisia kieliä. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa opetusta saa lähinnä enää vain englanniksi, ja tarjolla on enää vain muutama suomenkielinen maisteriohjelma.
Lakialoite suomen kielen aseman vahvistamiseksi
Suomen kielen asemasta ja säilymisestä myös tulevaisuudessa keskusteltiin maanantaina Suomalaisuuden Liiton järjestämässä paneelikeskustelussa Oodissa Helsingissä.
Perussuomalaisia tilaisuudessa edustivat kansanedustajat Teemu Keskisarja ja Pekka Aittakumpu, joka on äskettäin myös jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään suomen kielen aseman vahvistamista. Aloitteessa esitetään esimerkiksi korkeakouluille ja ravintoloille velvoitetta palvella suomen kielellä.
Aittakumpu pitää huolestuttavana suomen kielen aseman heikkenemistä etenkin korkeakoulumaailmassa.
– Etenkin Aalto-yliopistossa tekniikan ja kaupan aloilla englannin kieli on käytännössä jo syrjäyttänyt suomen kielen opiskelukielenä. Mutta eihän se näin voi olla: kyllä Suomessa pääasiallisen opiskelukielen on oltava suomi.
”Haluammeko maksaa tästä?”
Helsingin yliopiston professori Janne Saarikivi nostaa korkeakoulujen kielikeskusteluun kysymyksen, mistä kannattaa ja pitää maksaa. Professori katsoo, että yliopistojen julkisen rahoituksen tulisi kohdistua pääasiassa suomen- ja ruotsinkieliseen opetukseen.
– Yliopistoissa jo noin puolet maisteriohjelmista alkaa olla englanninkielisiä, vaikka siirtymä englannin kieleen on tapahtunut vaivihkaa, ilman laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Ainakaan en itse muista kuulleeni kysymystä, haluavatko suomalaiset lakkauttaa suomenkieliset maisteriohjelmat ja ottaa tilalle englanninkieliset. Minusta meidän on esitettävä kysymys, haluammeko me maksaa tästä, koska kyseessä ovat kuitenkin julkisrahoitteiset organisaatiot, eli kannattaako julkisella rahalla kouluttaa ihmisiä englanniksi Suomessa, Saarikivi sanoo ja jatkaa:
– Maailmassa annetaan jo nyt runsaasti englanninkielistä koulutusta Suomen ulkopuolella, eikä englannin kielen käyttö millään tavalla lisää englanninkielisiä koulutusmahdollisuuksia maailmassa. Sen sijaan suomen kielen käytön lakkaaminen suomalaisissa korkeakouluissa uhkaa lakkauttaa suomen kielen käyttöä globaalisti, koska Suomen ulkopuolella suomen kieltä ei muualla käytetä korkeakoulutuksen kielenä.
Julkishallinnossa humisee aikalaishulluus
Kansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja sanoo olevansa ”fanaattisesti samaa mieltä” Aittakummun ja Saarikiven kanssa.
– Rahvas rakastaa äidinkieltään, sen sijaan esivalta ja eliitti näyttävät pirullista esimerkkiä kielenvaihdossa.
– Muutama vuosi sitten alkoi rollaattorimummojen ja -pappojen riemuksi esiin ponnahdella pop up -rokotuksia. Lisäksi vaikkapa Helsingin kaupungilla on tänä päivänä walk in -elatusapupalvelu. Kun julkishallinnossa humisee jo tällainen aikalaishulluus, voi jo kysyä, mitä järkeä tähän maahan on enää synnyttää lapsia tai maksaa niistä ruokkoja.
Keskisarja ei olekaan koskaan erityisesti vastustanut ruotsin kielen asemaa, jonka hän on kuvannut olevan vain ”pieni päänsärky”. Sen sijaan pakkoenglanti on historioitsijan mukaan jo ”aivosyöpä”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kielenvaihto kielikeskustelu englannin kielen ylivalta englannin kieli julkinen rahoitus kotimaiset kielet korkeakoulutus Teemu Keskisarja Janne Saarikivi Pekka Aittakumpu Suomen kieli pakkoruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaisuuden Liiton tuore kyselytutkimus: Enemmistö suomenkielisistä haluaa, että korkeakoulututkinto tulisi voida suorittaa ilman pakkoruotsia
Suomalaisuuden Liiton Verianilta (ent. Kantar Public) tilaaman tuoreen kyselytutkimuksen mukaan selkeä enemmistö suomenkielisistä suomalaisista katsoo, että korkeakoulututkinto tulisi voida suorittaa ilman pakollista ruotsia.

Pekka Aittakumpu: Korkeakouluille ja ravintoloille velvoite palvella suomen kielellä
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu on jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään suomen kielen aseman vahvistamista.

Perussuomalaiset on kansallismielinen ja isänmaallinen puolue – myös EU:ssa – ”Haluamme suojella Suomea ja suomalaisuutta, huolehtia siitä, että saamme itse päättää asioistamme”

Teemu Keskisarjan kolumni: Äidinkielen raiskaajille rautapallo jalkaan
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.