

PS ARKISTO
Kansanedustaja Keskisarja: ”Rahvas rakastaa äidinkieltään, esivalta ja eliitti näyttävät pirullista esimerkkiä kielenvaihdossa”
Englannin kielen asema kasvaa koko maailmassa, meillä Suomessa jo suomen kielen aseman kustannuksella, ja englannin kielen käyttö usein heikentää suomen kielen käyttömahdollisuuksia. Korkeakoulutuksessa englannin kieli pahimmillaan jo uhkaa mahdollisuuksia suorittaa tutkinto Suomessa omalla äidinkielellään.
Esimerkkejä englannin kielen valta-asemasta ei tarvitse hakea kaukaa: pikaruokaravintola Burger Kingissa on jo arkipäivää, että asiakkaita palvellaan enää vain englanniksi.
Myös korkeakoulutuksessa englannin kieli pahimmillaan jo uhkaa kotimaisia kieliä. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa opetusta saa lähinnä enää vain englanniksi, ja tarjolla on enää vain muutama suomenkielinen maisteriohjelma.
Lakialoite suomen kielen aseman vahvistamiseksi
Suomen kielen asemasta ja säilymisestä myös tulevaisuudessa keskusteltiin maanantaina Suomalaisuuden Liiton järjestämässä paneelikeskustelussa Oodissa Helsingissä.
Perussuomalaisia tilaisuudessa edustivat kansanedustajat Teemu Keskisarja ja Pekka Aittakumpu, joka on äskettäin myös jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään suomen kielen aseman vahvistamista. Aloitteessa esitetään esimerkiksi korkeakouluille ja ravintoloille velvoitetta palvella suomen kielellä.
Aittakumpu pitää huolestuttavana suomen kielen aseman heikkenemistä etenkin korkeakoulumaailmassa.
– Etenkin Aalto-yliopistossa tekniikan ja kaupan aloilla englannin kieli on käytännössä jo syrjäyttänyt suomen kielen opiskelukielenä. Mutta eihän se näin voi olla: kyllä Suomessa pääasiallisen opiskelukielen on oltava suomi.
”Haluammeko maksaa tästä?”
Helsingin yliopiston professori Janne Saarikivi nostaa korkeakoulujen kielikeskusteluun kysymyksen, mistä kannattaa ja pitää maksaa. Professori katsoo, että yliopistojen julkisen rahoituksen tulisi kohdistua pääasiassa suomen- ja ruotsinkieliseen opetukseen.
– Yliopistoissa jo noin puolet maisteriohjelmista alkaa olla englanninkielisiä, vaikka siirtymä englannin kieleen on tapahtunut vaivihkaa, ilman laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Ainakaan en itse muista kuulleeni kysymystä, haluavatko suomalaiset lakkauttaa suomenkieliset maisteriohjelmat ja ottaa tilalle englanninkieliset. Minusta meidän on esitettävä kysymys, haluammeko me maksaa tästä, koska kyseessä ovat kuitenkin julkisrahoitteiset organisaatiot, eli kannattaako julkisella rahalla kouluttaa ihmisiä englanniksi Suomessa, Saarikivi sanoo ja jatkaa:
– Maailmassa annetaan jo nyt runsaasti englanninkielistä koulutusta Suomen ulkopuolella, eikä englannin kielen käyttö millään tavalla lisää englanninkielisiä koulutusmahdollisuuksia maailmassa. Sen sijaan suomen kielen käytön lakkaaminen suomalaisissa korkeakouluissa uhkaa lakkauttaa suomen kielen käyttöä globaalisti, koska Suomen ulkopuolella suomen kieltä ei muualla käytetä korkeakoulutuksen kielenä.
Julkishallinnossa humisee aikalaishulluus
Kansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja sanoo olevansa ”fanaattisesti samaa mieltä” Aittakummun ja Saarikiven kanssa.
– Rahvas rakastaa äidinkieltään, sen sijaan esivalta ja eliitti näyttävät pirullista esimerkkiä kielenvaihdossa.
– Muutama vuosi sitten alkoi rollaattorimummojen ja -pappojen riemuksi esiin ponnahdella pop up -rokotuksia. Lisäksi vaikkapa Helsingin kaupungilla on tänä päivänä walk in -elatusapupalvelu. Kun julkishallinnossa humisee jo tällainen aikalaishulluus, voi jo kysyä, mitä järkeä tähän maahan on enää synnyttää lapsia tai maksaa niistä ruokkoja.
Keskisarja ei olekaan koskaan erityisesti vastustanut ruotsin kielen asemaa, jonka hän on kuvannut olevan vain ”pieni päänsärky”. Sen sijaan pakkoenglanti on historioitsijan mukaan jo ”aivosyöpä”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kielenvaihto kielikeskustelu englannin kielen ylivalta englannin kieli julkinen rahoitus kotimaiset kielet korkeakoulutus Teemu Keskisarja Janne Saarikivi Pekka Aittakumpu Suomen kieli pakkoruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaisuuden Liiton tuore kyselytutkimus: Enemmistö suomenkielisistä haluaa, että korkeakoulututkinto tulisi voida suorittaa ilman pakkoruotsia
Suomalaisuuden Liiton Verianilta (ent. Kantar Public) tilaaman tuoreen kyselytutkimuksen mukaan selkeä enemmistö suomenkielisistä suomalaisista katsoo, että korkeakoulututkinto tulisi voida suorittaa ilman pakollista ruotsia.

Pekka Aittakumpu: Korkeakouluille ja ravintoloille velvoite palvella suomen kielellä
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu on jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään suomen kielen aseman vahvistamista.

Perussuomalaiset on kansallismielinen ja isänmaallinen puolue – myös EU:ssa – ”Haluamme suojella Suomea ja suomalaisuutta, huolehtia siitä, että saamme itse päättää asioistamme”

Teemu Keskisarjan kolumni: Äidinkielen raiskaajille rautapallo jalkaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää