Suomi ei ole ainoa maa, jossa pohditaan vihapuheesta annettavien rangaistusten koventamista. Nigerian senaatti on esittänyt parlamentin alahuoneelle lakiehdotuksen, jossa vihapuheesta saisi kovimmillaan kuolemantuomion. Nigeriassa kuolemantuomio pannaan toimeen hirttämällä.

Parlamentin alahuoneen kansanedustaja James Faleke on sitä mieltä, että vaikkakin vihapuheen rajoittaminen lainsäädännöllä on hänen mielestään tarpeen, kuolemantuomio on kuitenkin liian äärimmäinen rangaistus vihapuheesta, kertoo paikallinen Today-uutissivusto. Edustaja Faleke on kuitenkin sitä mieltä, että kuolemantuomio on sopiva rangaistus terrorismista ja kidnappauksista.

Nigerian senaatti on jo kertaalleen joutunut yleisön painostuksesta hylkäämään nyt parlamentin alahuoneelle antamansa lakiehdotuksen, kertoo Nigerian Guardian-lehti. Senaatti on kuitenkin päättänyt yrittää uudelleen lain saamista läpi.

Kaikkia ei hirtettäisi

Lakiehdotuksessa kuolemantuomio edellyttäisi sitä, että henkilön harjoittama vihapuhe on johtanut jonkun toisen ihmisen kuolemaan. Mistä tahansa nettiöyhötyksestä ei siis automaattisesti seuraisi hirttotuomiota, mikäli vihapuhuminen ei ole aiheuttanut kenenkään hengenmenoa.

Etnisestä häirinnästä ja etnisistä solvauksista tulisi rangaistukseksi vähintään viisi vuotta vankeutta ja/tai kymmenen miljoonan nairan (25 000 euron) sakot. Laki koskisi tasavertaisesti kiihottamista kaikkia Nigerian etnisiä ryhmiä kohtaan, eli väestön enemmistöä ei asetettaisi eriarvoiseen asemaan vähemmistöihin verrattuna, kuten Suomessa.

Heimopäälliköt vaativat määritelmää vihapuheelle

Lakiehdotus on herättänyt paljon kritiikkiä eri tahoilta. Entinen varapresidentti Atiku Abubakar vastustaa lakiehdotusta ja pitää moisen lain ehdottamista jo sinänsä vihapuheena ja rikkomuksena Nigerian perustuslain takaamaa sananvapautta vastaan.

Eri etnisten ryhmien johtajat ovat ilmaisseet vastustavansa ehdotettua vihapuhelakia. Joruba-kansan puhemies Yinka Odumakin on sitä mieltä, että maa ajautuu diktatuuriin, jos sananvapaus otetaan pois.

– Eikö senaatilla ole parempaa tekemistä kaikkien Nigerian ongelmien keskellä kuin pohtia vihapuheviraston perustamista ja kuolemantuomiota vihapuheesta, Yinka Odumakin jyrähtää.

– Mikä on vihapuhetta? Sen tulkinta perustuu vallanpitäjien oikkuihin. Tämän lain avulla yritetään vain alistaa ihmiset vaikenemaan ja halutaan teloittaa ne, jotka ovat eri mieltä siitä, miten tätä maata pitää hallita, jorubojen johtaja sanoo.

Vihapuhe pitäisi määritellä

Myös igbojen päällikkö Guy Ikokwu vastustaa vihapuhelakia. Hän on sitä mieltä, että nykyinen kunnianloukkauksia koskeva lainsäädäntö riittää kattamaan myös vihapuheen. Hänkin kaipaa selkeää määritelmää ”vihapuheelle”.

– Heidän pitäisi määritellä, mitä vihapuhe tarkoittaa ja sitten tuomita itsensä, jos ovat joskus elämässään vihanneet jotakuta.

– Meillä on hyvin selkeä lainsäädäntö kunnianloukkauksista, joten ei tässä mitään vihapuhevirastoa ja ihmisten hirttämisiä tarvita, päällikkö Ikokwu toteaa.

SUOMEN UUTISET