Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kiinteistöverorekisterin puutteista ja sen aiheuttamista tulomenetyksistä kunnille. Kuntaliiton selvityksen mukaan kunnat menettävät vuosittain jopa 300 miljoonan euron tulot kiinteistöjen virheellisten ja vanhojen rekisteritietojen vuoksi. – Rekisterit ovat kaikkea muuta kuin ajan tasalla. Suuri osa tiedoista on kerätty yli 30 vuotta sitten, ja osa jopa paljon ai...

Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kiinteistöverorekisterin puutteista ja sen aiheuttamista tulomenetyksistä kunnille. Kuntaliiton selvityksen mukaan kunnat menettävät vuosittain jopa 300 miljoonan euron tulot kiinteistöjen virheellisten ja vanhojen rekisteritietojen vuoksi.

– Rekisterit ovat kaikkea muuta kuin ajan tasalla. Suuri osa tiedoista on kerätty yli 30 vuotta sitten, ja osa jopa paljon aikaisemmin, Vähämäki toteaa.

Ongelma ei sinänsä ole uusi. Kuntaliiton julkaisu asiasta on vuodelta 2011 ja myös ministeriössä ongelma on myönnetty.

– Mihinkään konkreettisiin toimiin ei ole ryhdytty rekisterin ajantasaistamiseksi. Tästä ei pelkästään kärsi kuntien talous vaan myös luotto koko verotuksen oikeudenmukaisuuteen.

Monet kunnat ovat viime vuosina korottaneet tuntuvasti kiinteistöverojaan. Vähämäen mukaan tältä oltaisiin monessa tapauksessa vältytty, jos kiinteistöverotus perustuisi faktoihin. Vähämäki korostaa, että kunnat ovat jo ennestään menettäneet suuria summia lähivuosina.

– Yhteisöverotuotto on monessa kunnassa romahtanut. Samaan aikaan hallitus on lisännyt kuntien vastuita ja pienentänyt kuntien saamaa osuutta verotuloista. Monien kuntien taloustilanne on vaakalaudalla. Voi olla, että budjetteja joudutaan avaamaan kesken kauden.

PS VERKKOTOIMITUS