Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta on kutsunut kansanedustajat keskustelemaan tienkäyttömaksuista perjantaina 6.9. Julkisuuteen tulleen tiedon mukaan nyt kaavaillaan 6 sentin kilometrimaksua autoilijoille suurimmassa osassa maata, haja-asutusalueilla maksu olisi 3 senttiä kilometriltä. Kansanedustaja Kaj Turusen (ps.) mukaan tämä Jorma Ollilan työryhmän esitys tienkäyttömaksusta ei ole oikeudenmukainen.

– Ehdotettu tienkäyttömaksu sorsii niitä, joilla ei ole tosiasiallista mahdolllisuutta valita oman auton käytön ja joukkoliikenteen välillä. Kiinteillä auto- ja ajoneuvoveroilla kerätään tietty europotti valtiolle. Nyt ehdotetuilla maksuilla tämän potin maksajaksi joutuvat ne kansalaiset, jotka joutuvat julkisen liikenteen puuttuessa käyttämään omaa autoa, Turunen toteaa.

– On ironista, että hoitamattomista teistä, jotka pahimmillaan ovat liki ajokelvottomassa kunnossa, joutuisi käytöstä vielä maksamaan. Auton käytöstä verotetaan raskaasti jo polttoaineveron muodossa, uusia veroluonteisia maksuja ei tarvita. Sen sijaan autoveron voisi laskea eurooppalaiselle tasolle ilman tienkäyttömaksujakin tuloeroja kaventavalla verotuksella, Turunen jatkaa.

PS VERKKOTOIMITUS