

Antti Aimo-Koivisto
Katainen vastustaa siirtolaisten sosiaaliturvan leikkaamista
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vastustaa sosiaaliturvan leikkaamista siirtotyöläisten perheiltä. Tämä selvisi tiistaina Helsingin Sanomien puheenjohtajapaneelissa.
Kataiselta kysyttiin, pitäisikö sosiaaliturva kytkeä työntekoon. Kataisen mielestä Suomen asumisperustainen malli on hyvä, mutta siinä on ongelmia, koska useissa Euroopan maissa sosiaaliturva on sidottu työntekoon.
– Suomessa riittää kun asuu, muualla pitää tehdä töitä. Nyt yritetään löytää keinoja yhdistää nämä kaksi erilaista järjestelmää, Katainen sanoi.
Hän piti hyvänä, että työntekijät ja opiskelijat voivat kulkea maiden rajojen ylitse saaden tasavertaisesti sosiaaliturvaa.
EPP antaisi sosiaalitukea
vain maassa asuville
Perussuomalaiset ovat nähneet ongelmaksi sen, että Suomesta maksetaan esimerkiksi lapsilisiä työntekijöiden kotimaihin, eniten Viroon. Mutta kokoomuksen euroryhmä EPP kirjoittaa ohjelmaansa, että EU-kansalaisten tulisi saada sosiaalietuja vain, jos he työskentelevät maassa, jossa he asuvat.
– Suomessa se tarkoittaisi käytännössä toimeentulotuen, asumistuen, työmarkkinatuen ja kansaneläkkeen poistamista. Onko tämä se ohjelma mitä kokoomus ja EPP ajavat? Kataiselta kysyttiin.
– No Euroopan parlamentti ei päätä tätä asiaa. Sen päättää Suomen eduskunta. Enkä ihan heti näe, että Suomi muuttaisi tätä järjestelmää. Virolaiset saavat täällä samanlaisen sosiaaliturvan kuin suomalaiset ja suomalaiset saavat Ruotsissa samanlaisen sosiaaliturvan kuin ruotsalaiset. Tämä on hyvä järjestelmä, Katainen vastasi.
Soini: Kreikka täysi katastrofi
Timo Soini pääsi haastattelussa sanomaan taas Kreikasta.
– Kreikka on täydellinen katastrofi: sitä ei olisi koskaan pitänyt ottaa euroalueeseen. Kun Kreikassa oli korkeat korot, se korko hallitsi riskiä. Kun euron myötä korot painuivat nollaan, riski poistui ja siitä syntyi moraalinen kato. Kreikka ei tule euroalueessa ikinä nousemaan ja siksipä tuo paavokin sanoo, että eurokriisissä pitää antaa Kreikalle velkoja anteeksi. Minä taas olen sitä mieltä, että velat pitää maksaa!
– Kreikan olisi pitänyt noudattaa sopimuksia. Siitä eivät ole piitanneet kreikkalaiset, siitä ei piitannut Bryssel, siitä ei ole piitannut kukaan. Apu ei riitä mihinkään, kun paraatiovesta tullaan sisään väärillä tilastoilla. Siitäkö pitäisi palkita? Ei missään tapauksessa! Samalla tavalla Bulgaria ja Romaniakin otettiin väärillä papereilla. Jos ne otettaisiin euroon niin pian oltaisiin taas tukipaketeissa. Pitää sentään vähän järkeä käyttää – senhän ymmärtää perussuomalainenkin, Soini napautti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Katainen tölväisi Arhinmäkeä

Kaikki paitsi vihreät vastustivat liittovaltiokehitystä

Perussuomalaiset: Kehitysapu enemmän vapaaehtoiselle pohjalle
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.