
Katalonian presidentti esittelee itsenäistymisohjelmaansa
Katalonian presidentti Artur Mas kertoo talouslehti Financial Timesin haastattelussa Katalonian itsenäistymissuunnitelmistaan, mikäli itsenäisyyttä hakevat puolueet saavuttavat parlamentin enemmistön 27.9. järjestettävässä Katalonian aluevaaleissa. Suunnitelmiin kuuluu perustaa Kataloniaan oma keskuspankki ja verotusjärjestelmä puolentoista vuoden aikana . Sen lisäksi Katalonian diplomaattisuhteista alkaisi vastata oma ulkoasiainministeriö.
Kiperämpi kysymys muodostuu Katalonian puolustusvoimista. Mas kertoo FT:lle, että Katalonian tulisi pysyä Naton jäsenmaana. Tällöin maalla olisi oltava omat sotilasjoukot sekä riittävä sotilaskalusto.
Katalonian aikeet itsenäistyä Espanjasta ei miellytä kuitenkaan Espanjan hallintoa. Maan hallitus on toistuvasti estänyt kaikki ajatukset Katalonian itsenäisyydestä. Kataloniassa järjestettiin viime vuoden lopulla epävirallinen kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä. Äänestysinto jäi epävirallisuuden vuoksi vähäiseksi, mutta äänestyksen tulos oli selkeästi itsenäisyyden puolella.
Kataloniassa on järjestetty suuria mielenilmauksia itsenäisyyden puolesta. Katalonian kansallispäivänä sadattuhannet ihmiset ovat olleet mukana maan itsenäistymisen kannalla. Myös tänä vuonna odotetaan runsasta osanottoa. Katalonian kansallispäivä on perjantaina.
Katalonian itsenäisyys on kerännyt merkittävästi kannatusta viime vuosina. Kataloniassa katsotaan, että maan verovaroja käytetään liiaksi keskushallinnon määräämänä muualla Espanjassa. Talouskriisi on omalta osaltaan vaikuttanut asenteiden muutokseen.
– Olemme edistyneet viimeisen kolmen vuoden aikana enemmän kuin kolmen viime vuosisadan aikana, Mas puhui Barcelonassa viitaten itsenäisyyden kannatuksen nousuun.
Kriitikoiden mukaan aluevaalien parlamenttipaikat eivät kuitenkaan riittäisi itsenäistymiseen. Heidän mukaansa Katalonian alueparlamenttiin voi saada enemmistön jopa 45 prosentin äänisaaliilla. Mas torjuu kuitenkin kritiikin toteamalla, että aluevaaleissa ei lasketa ääniä vaan parlamenttipaikkoja.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.