

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Keskustalla ja vasemmistoliitolla teot ja puheet ristiriidassa: Perussuomalaisia yritettiin painostaa hyväksymään Outokummun sähköverkon myynti ulkomaisille sijoittajille
Moni puolue puhuu nykyään kansallisten sähköverkkojen puolesta ja vastustaa niiden myymistä ulkomaisille sijoitusyhtiöille. Asiasta on puhunut muiden muassa ainakin keskustan yksi kansanedustaja, ja myös vasemmistoliitto on ottanut sen eduskunnassa monta kertaa esille. Samat puolueet tuntuvat kuitenkin toimivan kuntatasolla täysin päinvastaisella tavalla.
Kansanedustaja ja Outokummun kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Sanna Antikainen muistuttaa pari vuotta sitten tapahtuneesta Outokummun Energia Oy:n myynnistä kansainväliselle sijoitusyhtiölle Aberdeen Standard Investmentille, jota kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta voimakkaasti ajoivat. Outokummun Energiaa yritettiin myydä ensimmäisen kerran silloisten sinisten valtuustoaloitteen pohjalta jo vuonna 2017, mutta sillä kerralla esitys äänestettiin valtuustossa nurin.
– Myyntiä ajoi voimakkaasti myös Outokummun kaupunginvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Hanna Huttunen. Ainakin minusta itsestäni valtuutettuna tuntui, että meitäkin painostettiin muiden puolueiden taholta siitä, että asiaa ei saisi kritisoida. Kuntavaaleissa me nostimme kannatusta ja kaikki muut menettivät. Paikkaneuvotteluissa kaikki muut puolueet sitten liittoutuivat meitä vastaan ja meiltä vietiin sellaisia paikkoja, jotka olisivat meille vaalituloksen perusteella kuuluneet, Antikainen kertoo.
Teot ja puheet eivät kohtaa
Nyt ovat viime aikoina muut puolueet kiillottaneet kilpeään tuomitsemalla jyrkästi sähköverkkojen yksityistämisen ja myymisen ulkomaisille sijoitusyhtiöille. Esimerkiksi keskustan Mikko Kärnä piti lokakuisessa twiitissään monopolissa toimivia sähkönsiirtoyhtiöitä suomalaisen yhteiskunnan syöpänä ja peräsi sähköverkkojen täyskansallistamisen nostamista keskusteluun.
– Haastoin Kärnän keskustelemaan Outokummun sähkönsiirrosta hallintovaliokunnassa kollegansa Huttusen kanssa. Teot ja puheet eivät kohtaa, ja mikäli nämä puolueet ovat oikeasti huolissaan huoltovarmuudesta ja tosissaan haluavat pitää sähköverkot suomalaisten käsissä, niin miksi ne sitten toimivat eri tavalla? Ihmettelen sitä, että tehdään yhtä ja puhutaan toista, Antikainen moittii.
Outokummussa peiliin katsomisen paikka
Moni kuntalainen oli julkisuudessakin sitä mieltä, että Outokummun Energian myynnistä ei tiedotettu tarpeeksi. Perussuomalaisten valtuustoryhmä varoitti, että Outokummussa sähkönsiirtohinnat tulevat kaupan jälkeen nousemaan, koska sijoitusyhtiöt tietysti pyrkivät kasvattamaan voittojaan. Seuraavana vuonna myynnin jälkeen siirtohinta nousikin jo 6,5 prosentilla.
– Otin asian pari vuotta sitten esille myös eduskunnassa, jossa kysyin siitä elinkeinoministeri Mika Lintilältä. Lintilä vastasi, että jos te olette Outokummussa tehneet tällaisen päätöksen, niin se on kunnallista päätöksentekoa eikä se ole tämän hallituksen vika. Lisäksi hän sanoi, että ”kyllä te joudutte Outokummussa sitten katsomaan peiliin”, Antikainen kertoo.
Painostusta ja takinkääntöjä
Toisin kuin muut puolueet, perussuomalaiset ajaa kansallisen turvallisuuden asiaa kaikilla tasoilla, niin eduskunnassa, kuntatasolla kuin hyvinvointialueillakin, oli kyse sitten maahanmuutosta tai muista kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeistä asioista.
Antikainen on hyvin pettynyt muiden puolueiden toimintaan Outokummussa, jossa perussuomalaisia yritettiin painostaa hyväksymään sähköverkon myynti muiden puolueiden mukana.
– Minulle jäi siitä huono maku suuhun, kun oli niin tärkeästä asiasta kyse erityisesti tässä maailmantilanteessa, jossa virheet näkyvät vielä selvemmin. Haluaisin tietää myös, onko vasemmistoliiton edustajille tullut siitä jotain seuraamuksia, kun myös vasemmistoliitto on ollut hyvin vahvasti sen puolella, että sähköverkkojen on pysyttävä kansallisissa käsissä eikä niitä saa myydä varsinkaan ulkomaisille sijoitusyhtiöille, Antikainen sanoo.
Kärnä ei ota kantaa
Keskustan kansanedustaja Kärnä ei halunnut ottaa kantaa Outokummun Energian myyntiin tuntematta tapausta ja sen taustoja tarkemmin. Kärnän henkilökohtainen mielipide on, että ennen kaikkea sähkönsiirtoverkot on pidettävä kansallisessa omistuksessa silloin kun toimitaan luonnollisessa monopolissa. Esimerkiksi Caruna-kauppa oli hänen mielestään valtava virhe.
– Energiayhtiöt eivät samalla tavalla monopolissa toimi. Katson kuitenkin, että valtiolla on hyvä omistuksia olla, ja esimerkiksi Fortum-seikkailu pörssissä oli aivan hullua. Mutta Outokummun Energian tapausta en tunne sen tarkemmin, Kärnä sanoo.
Valtuuston puheenjohtaja Hanna Huttusta ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Hanna Huttunen Aberdeen Standard Investment Outokummun Energia Fortum-sotku sähköverkot energiayhtiöt kansallinen turvallisuus ulkomaiset sijoitusyhtiöt Mika Lintilä Kansallistaminen Caruna-kaupat Outokumpu sähkönsiirto Mikko Kärnä siniset Kuntavaalit Sanna Antikainen Vasemmistoliitto Huoltovarmuus Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”

Maakuntien sähköyhtiöt ovat laskeneet sähkönsiirron hintoja – Carunalta ei heru armoa, se antaa vain maksuaikaa

Yleltä selvitys sähkön siirtohinnan korotuksista – Ronkainen: ”Siirtohinnat ovat karanneet käsistä”

Perussuomalaiset Naiset: Hallitus ei puutu tosissaan sähkönsiirron kiskurihintoihin – ”Voittoja on kerätty häikäilemättömästi”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää