Kiinan toiseksi suurin rakennusyhtiö Evergrande on velkaongelmissa. Yhtiön pitäisi torstaiksi loihtia 83,5 miljoonaa dollaria dollarimääräisen velan korkoihin ja noin 36 miljoonan dollarin edestä juaneja pankkilainojen hoitamista varten. Talousanalyytikot eivät usko Kiinan antavan rakennusjätin romahtaa, mutta hermoilu on näkynyt markkinoilla.

Kiinan markkinat ovat juhlapyhän vuoksi olleet kiinni. Hongkongin pörssissä Evergranden osakkeet halpenivat yli 10 prosenttia. Yhtiön markkina-arvo on lähestulkoon sulanut kokonaan lyhyessä ajassa. Tänä vuonna yhtiön osakekurssi on pudonnut 84 prosenttia.

Kiinan keskushallinto ja keskuspankki tuskin päästävät rakennusjättiä romahtamaan holtittomasti. Analyytikkojen enemmistö arvelee yhtiön joutuvan velkasaneeraukseen. Jotkut yhtiön velkojat jäävät nuolemaan näppejään.

Evergranden ongelmat voivat levitä muille aloille, kuten vakuutusalalle. Evergrandella on myös lukuisia tavarantoimittajia maaliyhtiöistä sementin valmistajiin. Osa näistä yrityksistä voi saada toimitusmaksunsa rakenteilla olevista kiinteistöistä.

300 miljardin dollarin velat

Evergrande on massiivinen yhtiö, mitataan sitä oikeastaan millä mittarilla tahansa. Yhtiöllä on yli 1 300 rakennusprojektia 280 kiinalaisessa kaupungissa. Yhtiössä työskentelee suoraan 200 tuhatta ihmistä, ja välillisesti yhtiö ”työllistää” miljoonia joka vuosi.

Yhtiön velkalasti on noin 300 miljardin dollarin suuruinen, vaikkakaan kaikki velka ei luonnollisestikaan ole dollarimääräistä.

Yhtiö ei ole pelkästään rakennusyhtiö. Sen toimintaan kuuluu myös urheilu, vapaa-aika ja elintarvikkeet. Joidenkin analyytikoiden mukaan ydinliiketoiminnasta poikkeaminen ja aggressiivisen velkarahoitteisen kasvun vuoksi yhtiö on ajanut itsensä vaikeuksiin.

Vaikka Kiinan hallinto ei päästäisikään yhtiötä kaatumaan, analyytikoiden mukaan yhtiön vaikeudet tulevat hidastamaan Kiinan talouskasvua. Jotkut analyytikot pelkäävät jopa niin sanottua Lehman-hetkeä. Investointipankki Lehman Brothersin konkurssi vuonna 2008 sysäsi Yhdysvaltain talouden finanssikriisiin, minkä vaikutukset heijastuivat koko maailmantalouteen.

Henri Alakylä