Eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsenet saavat tänään Kiuas Kustannukselta Eero Paloheimon kirjan ”Kiinalainen juttu”. Tempauksen tarkoituksena on edistää tietoisuutta kirjan käsittelemästä ekokaupunkihankkeesta.

Kiinalainen juttu” ilmestyi lokakuussa 2018 ja on entisen vihreiden kansanedustajan ja puurakentamisen emeritusprofessorin Eero Paloheimon yhdestoista teos. Kirjassa pitkäaikainen tieteen ja politiikan vaikuttaja kertoo yksityiskohtaisesti toistakymmentä vuotta kestäneestä hankkeestaan rakentaa Kiinaan ekokaupunki malliksi koko maailmalle.

Kaupungista oli tarkoitus tulla uudenlainen asumismuoto, jossa arki ja ekologisen elämäntavan teoriat löisivät kättä. Yle TV1 esitti viime heinäkuussa ekokaupunkeja käsittelevän dokumentin ”Ekopolis”, jossa Paloheimo oli keskeinen henkilö.

Kiukaan julkaisuohjelmasta vastaava kustannustoimittaja Timo Hännikäinen sanoo, että kirja on tärkeää saada päättäjien ulottuville.

– Ajatus ekologisesta kaupungista saattaa osoittautua lähitulevaisuuden tärkeimmäksi hankkeeksi, Hännikäinen kommentoi.

– Ympäristövaliokunnan alaan kuuluu niin asuminen kuin luonnonsuojelu, joten teos on välttämätöntä luettavaa sen jäsenille, Hännikäinen jatkaa.

”Kiinalainen juttu” dokumentoi korruptoitunutta liike-elämän kulttuuria

Teoksen antia on myös sen dokumentointi, miten vaikeaa länsimaiselle insinööritoimistolle on toimia kiinalaisessa korruption ja välistävetämisen bisneskulttuurissa. Tätä teemaa käsitteli myös tiedetoimittaja Marko Hamilon kirja-arvio sekä Eero Paloheimon videohaastattelu Suomen Uutisissa viime vuoden lopulla.

Paloheimo otti haastattelussa kantaa myös muihin asioihin, kuten vihreiden avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikkaan, kerrostaloasumiseen sekä suuren mittaluokan ratkaisuihin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Vihreiden puolustama massamaahanmuutto oli Paloheimon mielestä ”täydellistä typeryyttä”. Paloheimo piti ongelmana sitä, että jopa miljoona suomalaista asuu vasten tahtoaan kerrostaloissa. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi Paloheimo ehdottaa maailman armeijojen yhdistämistä Saharan metsittämiseksi hiilinieluiksi.

Suomen Uutiset